Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


1837 αναγνώστες
Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013
17:25

Ο αγωγός ΤΑΡ και η δημιουργία θέσεων εργασίας στο Δήμο Χαλκηδόνος

 

Πώς θα πάμε από τα λόγια στα έργα;

Τον τελευταίο καιρό όλοι ακούμε για τα οφέλη που θα φέρει στη χώρα μας η κατασκευή και λειτουργία του αγωγού ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline), ο οποίος θα μεταφέρει μέσω Ελλάδος φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Λογικά, περιμένουμε ότι ένα μέρος του οφέλους θα το αποκομίσει και ο πληθυσμός του Δήμου μας, μέσω του οποίου θα διέλθει ο αγωγός. Οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, από τα οποία θα περάσει ο αγωγός, θα είναι μία μορφή οφέλους. Άλλη μορφή οφέλους θα είναι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά την κατασκευή του, δεδομένου ότι πρόκειται για σημαντικό τεχνικό έργο.
Στο σημείο αυτό ενεργοποιείται ο ρόλος της δημοτικής αρχής. Τους εργαζομένους που θα δουλέψουν για την κατασκευή του αγωγού θα τους προσλάβουν οι εταιρίες που θα αναλάβουν την κατασκευή και ιδίως οι υπεργολάβοι, διότι σε κάθε μεγάλο έργο τα επιμέρους τμήματα των εργασιών τα αναλαμβάνουν υπεργολάβοι. Ο Δήμος από την πλευρά του μπορεί και πρέπει να προσφερθεί να διευκολύνει στο μέτρο των δυνατοτήτων του τους εμπλεκόμενους φορείς στις κάθε είδους γραφειοκρατικές διαδικασίες και προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την κατασκευή του έργου από την άλλη πλευρά και να ζητήσει από τις τεχνικές εταιρίες να προσλάβουν προσωπικό από την περιοχή μας.
Για την κατασκευή του αγωγού μόνο στο τμήμα, που θα διέρχεται από το Δήμο Χαλκηδόνος, θα γίνουν χιλιάδες μεροκάματα. Δεν είναι παράλογο, αντιθέτως είναι λογικό και δίκαιο, να ζητούμε να εργασθούν τουλάχιστο στο τμήμα αυτό άνθρωποι από τα χωριά του Δήμου Χαλκηδόνος. Οδηγοί βαρέων οχημάτων, χειριστές σκαπτικών μηχανημάτων και κάθε είδους ειδικευμένοι και ανειδίκευτοι εργάτες που προέρχονται από τις κωμοπόλεις και τα χωριά του Δήμου μας και μαστίζονται από την ανεργία, θα μπορούσαν να εργαστούν τουλάχιστον στα κομμάτια του αγωγού που θα διέρχονται δίπλα από τις περιοχές τους.
Στις ημέρες μας το δημόσιο και οι δήμοι λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν άμεσα ή έμμεσα θέσεις εργασίας στους συμπολίτες μας, όπως γινόταν στο παρελθόν. Μπορούν όμως με τις κατάλληλες συνεργασίες και τη σωστή καθοδήγηση να βοηθούν στη δημιουργία κάποιων θέσεων εργασίας και να υποδεικνύουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Ο ρόλος της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης άλλαξε και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Η δημοτική αρχή πρέπει από τώρα να επαγρυπνεί, να παρακολουθεί, ποιές τεχνικές εταιρίες θα αναλάβουν την εκτέλεση των διάφορων τμημάτων του αγωγού και ποιούς υπεργολάβους θα προσλάβουν, να έλθει όσο πιο νωρίς γίνεται σε επαφή με τα κατάλληλα πρόσωπα, που βρίσκονται στις καίριες θέσεις, και να κάνει τις πρέπουσες συνεννοήσεις, ώστε, όταν ο αγωγός φθάσει κοντά στις κωμοπόλεις και στα χωριά του Δήμου μας, να προσληφθούν εργαζόμενοι της περιοχής μας.
Ασφαλώς, κάθε ένας είναι υπεύθυνος για το δικό του μέλλον και δεν πρέπει να επαφίεται στο δήμαρχο και στους βουλευτές, για να του βρουν δουλειά. Όμως στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε σήμερα πλέον της ατομικής προσπάθειας απαιτείται η θεσμική-καθοδηγητική (και όχι η προσωπική-ψηφοθηρική) βοήθεια προς τον εργαζόμενο πληθυσμό και η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ στην περιοχή μας είναι μία καλή ευκαιρία για το εργατικό δυναμικό του Δήμου Χαλκηδόνος. Η θεσμική ηγεσία του τόπου, δηλαδή πρωτίστως ο δήμαρχος, πρέπει με τις κατάλληλες επαφές, επίσημες και ανεπίσημες, να φροντίσει, ώστε το εργατικό δυναμικό του Δήμου Χαλκηδόνος να συμμετέχει στα οφέλη που θα προκύψουν από τη διέλευση του αγωγού από το Δήμο. Το όφελος αυτό μεταφράζεται σε μεροκάματα και σε ένσημα.
Στην αντίθετη περίπτωση ένα μεγάλο έργο θα έχει ολοκληρωθεί δίπλα μας χωρίς οι εργαζόμενοι της περιοχής μας να ωφεληθούν καθόλου. Τότε ακόμη περισσότεροι άνθρωποι θα συνεχίσουν να κατηγορούν τους αλλοδαπούς ότι κλέβουν την εργασία των Ελλήνων ενώ τα περί οφέλους της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης από την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ θα αποδειχθούν διακηρύξεις χωρίς νόημα. Στις νέες, αντίξοες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στο σύγχρονο κόσμο, οι κάτοχοι των θέσεων πολιτικής ευθύνης καλούνται να επινοήσουν νέους τρόπους δράσης και να επιδείξουν αυξημένες ικανότητες με σκοπό την ευημερία της κοινωνίας.

 

 

Κώστας Πλαγάκος


Αξιολογήστε το άρθρο 
8 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
855 αναγνώστες
Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013
17:14

To ΚΕΚ Νεφέλη πρόκειται να υλοποιήσει προγράμματα εκπαίδευσης για το προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα προγράμματα θα είναι συνολικής διάρκειας 10 ωρών και θα υλοποιηθούν σε δύο ημέρες, ενώ το κόστος συμμετοχής είναι 70€. Στο τέλος του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι θα συμμετέχουν σε εξετάσεις προκειμένου να αξιολογηθούν. Οι εξετάσεις θα γίνονται σε σημεία και χρόνο που καθορίζονται από τον ΕΦΕΤ και τα οποία γνωστοποιούνται στο φορέα υλοποίησης εντός 10 ημερών από την ανακοίνωση ολοκλήρωσης του προγράμματος μέσω του ιστοτόπου του ΕΦΕΤ.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ
Ειδικότερα τα συγκεκριμένα προγράμματα αφορούν το προσωπικό των επιχειρήσεων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων.
Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν υποχρέωση να καταρτίζουν όλο το προσωπικό τους που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων, βάσει της διαδικασίας που περιγράφεται στην Υπουργική Απόφαση 14708/17-08-07.

ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ
Οι επιχειρήσεις τροφίμων που υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP μπορούν ή να εφαρμόσουν τα προγράμματα του ΕΦΕΤ ή να αναπτύξουν προγράμματα σύμφωνα με το σύστημα που εφαρμόζουν.

ΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ
Από την παραπάνω εκπαίδευση μπορεί να εξαιρείται μόνο το προσωπικό το οποίο διαθέτει έγκυρο τίτλο σπουδών ή πιστοποιητικό ή αποδεικτικό παρακολούθησης προγράμματος εκπαίδευσης ή κατάρτισης, από το οποίο να προκύπτει σαφώς ότι ο εργαζόμενος είναι επαρκώς καταρτισμένος σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας ή άλλου καταλλήλου κατά περίπτωση τομέα των τροφίμων.

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, να επικοινωνήσουν με το ΚΕΚ Νεφέλη στα τηλ 2310715971 και 2310715241 για να δηλώσουν την συμμετοχή τους.

Διαδημοτική Επιχείρηση Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, ΚΕΚ Νεφέλη
Δημοκρατίας 25, Δ.Κ. Γέφυρας Δήμου Χαλκηδόνος, ΤΚ 57011
Τηλ και Fax: 2310715971 και 2310715241
E-mail: career@kek-nefeli.gr
Web: www.kek-nefeli.gr

Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
731 αναγνώστες
Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013
08:21

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΑΣ Κουφαλίων, το οποίο προέκυψε από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, προκειμένου να γίνει η κατανομή των αξιωμάτων μεταξύ των νέων μελών του Δ.Σ. Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Σαϊνίδης Κωνσταντίνος
Αντιπρόεδρος: Καραγιάννης Χρήστος
Γενικός γραμματέας: Γκόγκος Παναγιώτης
Ταμίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης
Μέλη: Μποτσίδης Κωνσταντίνος (έφορος βόλλεϋ), Δοντσίδης Νικόλαος (γενικός αρχηγός μπάσκετ), Αλεξόπουλος Γεώργιος (έφορος στίβου), Γκαβανίδης Νικόλαος (έφορος στίβου), Σφέτσιος Αθανάσιος (ειδικός γραμματέας, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων) Πούντος Χαράλαμπος (έφορος γυναικείας ομάδας μπάσκετ) Κουγιουμτζής Στέφανος

Όπως μας ενημερώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου κος Σαϊνίδης Κώστας κατά τη νέα αγωνιστική περίοδο ο ΓΑΣΚ θα συμμετάσχει και στο γυναικείο πρωτάθλημα μπάσκετ της ΕΚΑΣΘ, υπό την προπονητική καθοδήγηση του Πολύκαρπου Φιλιππίδη, ενώ θα επαναλειτουργήσει και το τμήμα κλασσικού αθλητισμού (στίβου) του συλλόγου.

Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1388 αναγνώστες
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013
23:26

Αξιολογήστε το άρθρο 
5 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
909 αναγνώστες
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013
22:20

Κοινοποιώ στους αναγνώστες του blog την πρόσφατη (17/06/2013) δήλωση του βουλευτή B΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σάββα Αναστασιάδη για την ΕΡΤ, την οποία μου απέστειλε το γραφείο τύπου του βουλευτικού του γραφείου.

Σεβόμενος απολύτως κάθε εργαζόμενο που έχει χάσει την εργασία του ή που κινδυνεύει να τη χάσει, ανεξαρτήτως αν εργάζεται στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα, θα ήθελα να δηλώσω ότι το γεγονός ότι η ΕΡΤ έχει ταυτιστεί στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη με την ιστορία της τηλεόρασης αλλά και της ίδιας της νεώτερης Ελλάδας, δεν σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίσει να είναι κέντρο και άντρο ανομίας, που την εκτρέπει και της αφαιρεί το δημόσιο χαρακτήρα της.
Ακριβώς αυτή η κατάσταση, της ανομίας και της διαφθοράς, που της έχει αφαιρέσει τον δημόσιο χαρακτήρα, καθιστά επιβεβλημένη την επαναλειτουργία της με νέους αξιοκρατικούς όρους, υπό νέο καθεστώς διοίκησης, που δεν θα επιτρέψει στο μέλλον παρόμοιες εκτροπές.
Όσον αφορά τα ζητήματα που έχουν προκύψει σε σχέση με τους χειρισμούς και το "μαύρο" στις οθόνες, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι πολύ πιο μαύρη ήταν η εικόνα της διαφθοράς και της φασιστικής νοοτροπίας που επικρατούσε στην "αμαρτωλή ΕΡΤ", και μάλιστα χωρίς να υπάρχει ελπίδα να βελτιωθεί η κατάσταση αυτή.
Επίσης, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι ακόμα και αν δεχτεί να εξετάσει κανείς τη λογική εκείνων που αντιδρούν και βρίσκουν λάθη στους χειρισμούς της κυβέρνησης, οι επιλογές τους δημιουργούν συνθήκες για ένα "βαθύ μαύρο" στο μέλλον της χώρας, η οποία παλεύει να ανακτήσει το διεθνές της κύρος και να αποκτήσει και πάλι τη θέση που της αξίζει στην Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα.

Στιγμιότυπο από πρόσφατη επίσκεψή μου στο γραφείου του κ. Αναστασιάδη

Αξιολογήστε το άρθρο 
6 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<34567891011>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις