Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Επιστολή προς τον κ. Ι. Ραγκούση
1391 αναγνώστες
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010
09:07

 

Στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) που προωθεί η κυβέρνηση και του σχετικού διαλόγου που έχει αναπτυχθεί, περίοπτη θέση κατέχει, μεταξύ άλλων, η συζήτηση για τον τρόπο εκλογής των δημοτικών συμβούλων στους νέους Δήμους που θα προκύψουν. Σχετικά με το ζήτημα αυτό κατέθεσα εγγράφως, πριν από έναν και πλέον μήνα, κάποιες σκέψεις στον αρμόδιο Υπουργό κ. Ι. Ραγκούση, στον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνη και στον Γραμματέα της γραμματείας τοπικής αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. κ. Β. Μιχαλολιάκο.
   
Ακολουθεί η επιστολή προς τον κ. Ραγκούση:
 
 
Κουφάλια, 10/03/2010
 
 
 
Αξιότιμε κύριε Ραγκούση,
 
Γεννημένος στα Κουφάλια του Νομού Θεσσαλονίκης, το 1978, εξελέγην δημοτικός σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές του 2006. Το γεγονός ότι βρίσκομαι στα έδρανα της αντιπολίτευσης και όχι της συμπολίτευσης δεν με αποθάρρυνε από την περαιτέρω ενασχόλησή μου με τα κοινά της πόλης μου και την τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα. 
 
Με την παρούσα επιτρέψτε μου να σας εκφράσω έναν προβληματισμό που απασχολεί πολλούς νέους σε ηλικία δημοτικούς συμβούλους αλλά και ακόμη περισσότερους νέους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τα δημοτικά της πόλης τους.  
 
Στο κείμενο που  θέσατε στη δημοσιότητα για διαβούλευση, αναφορικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση, προβλέπετε ότι στους νέους Δήμους που θα προκύψουν από τις συνενώσεις μόνον ο Δήμαρχος θα εκλέγεται από το σύνολο των ψηφοφόρων ενώ οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα εκλέγονται μόνον από τους ψηφοφόρους των Δήμων από τους οποίους προέρχονται.
 
Δεν γνωρίζω το σκεπτικό που σας οδήγησε στην παραπάνω απόφαση αλλά θεωρώ ότι βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση καθώς ενθαρρύνει την ενασχόληση των νέων με τα κοινά ώστε σταδιακά να ανανεωθεί το ανθρώπινο δυναμικό που ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση και παράλληλα να περιθωριοποιηθούν τα πρόσωπα που είναι φορείς παλαιοκομματικών και αναχρονιστικών συμπεριφορών.
 
Ένας νέος που έχει τις ικανότητες και το μεράκι της ενασχόλησης με τα κοινά, σε ένα εκλογικό σώμα της τάξεως των 5.000-10.000 ψηφοφόρων-συνδημοτών του (με την πραγματική και όχι τη συμβατική έννοια του όρου) εύκολα ή δύσκολα μπορεί να επιβιώσει του ανταγωνισμού της εκλογικής αναμέτρησης και να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος ώστε αυτό το μεράκι και η όρεξή του να ενισχυθεί, να τονωθεί και να συντηρηθεί.
 
Ο ίδιος, όμως, νέος σε ένα εκλογικό σώμα 50.000 κατοίκων ή δεν θα βρει το σθένος να δηλώσει υποψηφιότητα καθώς τα μηνύματα που θα εισπράττει προεκλογικά θα είναι εξαιρετικά αποθαρρυντικά και απαξιωτικά ή ακόμη και αν φτάσει στην υποψηφιότητα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η εκλογή του, οπότε οι αναχρονιστικές και παλαιοκομματικές αντιλήψεις όχι απλά θα κερδίσουν έδαφος αλλά θα εδραιωθούν ολοκληρωτικά στα Δημοτικά Συμβούλια των νέων Δήμων.
 
Κύριε Ραγκούση, δεν γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους το συγκεκριμένο σημείο της πρότασής σας έχει γίνει αποδέκτης έντονης κριτικής τόσο από τα θεσμοθετημένα όργανα των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΤΕΔΚ, ΚΕΔΚΕ κλπ) όσο και μέσω ψηφισμάτων δημοτικών συμβουλίων ανά την επικράτεια αλλά και από τοποθετήσεις αυτοδιοικητικών σε διάφορες εκδηλώσεις, συνεντεύξεις κλπ.   
 
 
Πολύ φοβάμαι, ωστόσο, ότι σε περίπτωση που υποχωρήσετε και αποδεχτείτε το αίτημα για εκλογή των δημοτικών συμβούλων από το σύνολο των ψηφοφόρων του νέου Δήμου, κάτι τέτοιο θα αποτελέσει την ταφόπλακα της, πενιχρής έστω, συμμετοχής των νέων  στην αυτοδιοίκηση.
 
Είμαι βέβαιος ότι λόγω της πολυετούς ενασχόλησής σας με την τοπική αυτοδιοίκηση αντιλαμβάνεσθε ότι το γεγονός της ύπαρξης ποσόστωσης στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε σημερινού Δήμου, το οποίο προτείνεται και γίνεται αποδεκτό, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό με το θέμα το οποίο επεσήμανα παραπάνω.
 
Ολοκληρώνω την επιστολή μου εκφράζοντας την ευχή ότι ο προβληματισμός μου θα τύχει της προσοχής σας.
 
 
Με εκτίμηση
Κώστας Πλαγάκος
 
 
 
Οικονομολόγος-Λογιστής
Δημοτικός Σύμβουλος Κουφαλίων
Σωκράτους 55, 571 00 Κουφάλια
 
 
 
 
Αξιολογήστε το άρθρο 
33 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις