Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Ιστορική αναδρομή στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας Κουφαλίων
2353 αναγνώστες
Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010
10:13

 

Επιμέλεια: Κώστας Πλαγάκος
 
Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας κτίσθηκε επί Τουρκοκρατίας και είναι η παλαιότερη εκκλησία των Κουφαλίων χωρίς, ωστόσο, να μπορεί με ακρίβεια να προσδιορισθεί ο χρόνος ανέγερσής της. Σύμφωνα με τις διηγήσεις των γηγενών προγόνων μας η εκκλησία κατασκευάστηκε με την ανοχή ή και την ενθάρρυνση του τοπικού Μπέη προς τους κατοίκους των Κουφαλίων και για το λόγο αυτό κτίσθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ίσως και σε μία νύχτα. Σύμφωνα δε με την παράδοση στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας έτυχε να εκκλησιαστεί κάποιες φορές και ο Παύλος Μελάς.
 
Η Αγία Τριάδα ήταν η ενοριακή εκκλησία των Κάτω Κουφαλίων καθώς, όπως είναι γνωστό, τα Κουφάλια αποτελούνταν από τρεις επιμέρους οικισμούς: Τα Άνω Κουφάλια που εκκλησιαζόταν στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, τα Μεσαία Κουφάλια που εκκλησιαζόταν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και τα Κάτω Κουφάλια.
 
Με το πέρασμα του χρόνου η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, η οποία να σημειωθεί ότι είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής χωρίς τρούλο, κεραμοσκεπής, παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης με τους σοβάδες να έχουν πέσει, το βόρειο τμήμα της να έχει σχεδόν κατεδαφιστεί, τα κεραμίδια να έχουν σαπίσει και γενικώς τη λειτουργία της να καθίσταται σχεδόν αδύνατη.
 
Η εκτίμηση που έτρεφε, όμως, το ποντιακό κυρίως στοιχείο των Κουφαλίων για την εκκλησία της Αγίας Τριάδας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και στο Καβακλή της Ανατολικής Ρωμυλίας υπήρχε μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, οπότε και οι πρόσφυγες από το Καβακλή έβλεπαν με συμπάθεια την συγκεκριμένη εκκλησία, συντέλεσαν, ώστε να τεθεί τέλος στην εγκατάλειψη της αρχαιότερης εκκλησίας των Κουφαλίων και να ξεκινήσει μια προσπάθεια ανόρθωσής της.
 
Πρωτεργάτης της προσπάθειας αυτής, που έλαβε χώρα γύρω στο 1970, ήταν ο 76χρονος σήμερα πατήρ-Γεώργιος Γκορίδης, διότι η εκκλησία της Αγίας Τριάδας ανήκε, ως εξωκλήσι πλέον, στην ενορία του Αγίου Γεωργίου. Η πρωτοβουλία του παπα-Γιώργη βρήκε συμπαραστάτη στο πρόσωπο του αξιωματικού του Πυροβολικού κυρίου Στυλιανού Κουριαντάκη, ο οποίος υπηρετούσε ως Διοικητής σε στρατιωτική μονάδα της Χαλκηδόνας και ήταν φιλικά διακείμενος προς το θεσμό της Εκκλησίας. Η συμβολή του κυρίου Κουριαντάκη στην αναστύλωση της εκκλησίας ήταν καθοριστική καθώς «επιστρατεύοντας» στρατιώτες της μονάδας που διοικούσε να μεταφέρουν νερό, με υδροφόρες, και άλλα υλικά όπως χαλίκι και άμμο περιόρισε το κόστος του έργου. Επίσης, προσέφερε σημαντική βοήθεια στο συνεργείο του Λάζαρου Βαρδαλή και στους σοβατζήδες Δ.Γκιτσιούδη, Β.Κωτούλα και Δ.Τσιντικίδη που είχαν αναλάβει το έργο της ανοικοδόμησης της βόρειας πλευράς της εκκλησίας, που όπως προαναφέραμε είχε κατεδαφιστεί, του σοβατίσματος, της τοποθέτησης πλάκας, πλεγμάτων, τσιμέντων κλπ καθώς και της κατασκευής εισόδου και από τη δυτική πλευρά, δεδομένου, ότι έως τότε υπήρχε μόνον η μικρή θύρα από τη νότια πλευρά.
 
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι για τις διάφορες μίξεις των υλικών που απαιτούνται στις οικοδομικές εργασίες, όπως αυτές που γινόταν κατά την αναστύλωση της Αγίας Τριάδας, είχε διαθέσει καζάνια ο Κωνσταντίνος Χατζάκος ενώ αφιλοκερδώς ασχολήθηκε για όσο χρόνο χρειάστηκε με διάφορες εργασίες συντήρησης, επισκευών, καθαριότητας κλπ η Ευγενία, σύζυγος Κοσμά, Γραμματικοπούλου.
 
Μία δεκαετία αργότερα και συγκεκριμένα το 1981 η εκκλησία της Αγίας Τριάδας απέκτησε και ύδρευση. Αυτό έγινε, όταν ο Παναγιώτης Πλαγάκος ανέλαβε στη μνήμη των γονέων του να καλύψει το κόστος της μεταφοράς του νερού από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία ως την εκκλησία της Αγίας Τριάδας και της κατασκευής βρύσης στον αύλειο χώρο της εκκλησίας. Για τις εργασίες της μεταφοράς του νερού (χωματουργικές και υδραυλικές εργασίες) εργάστηκαν οι Γκ.Γκιτσιούδης, Λ.Μαμέλιας και Π.Σιαννίδης.   
 
Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας απέκτησε τη σημερινή της μορφή το 1991, όταν το ζεύγος Δημητρίου και Γεωργίας Σάνδρου χρηματοδότησε, επίσης στη μνήμη των γονέων τους, την κατασκευή νάρθηκα (πρόναου στο δυτικό μέρος της εκκλησίας), ξύλινου υπόστεγου στο νότιο μέρος, προκειμένου να εξασφαλίζεται σκιά στο εκτός του ναού εκκλησίασμα, και την τοποθέτηση πλακιδίων περιμετρικά της εκκλησίας.
 
Ολοκληρώνοντας αυτήν τη σύντομη αναδρομή στην μακραίωνη ιστορία του ναού θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι από την αρχική εκκλησία σώζεται μία εικόνα της Αγίας Τριάδας η οποία βρίσκεται σε προσκυνητάρι εντός του ναού και μία τοιχογραφία στην κόγχη (το τμήμα του Αγίου Βήματος που προεξέχει ανατολικά) της εκκλησίας.
 
Σημείωση: Όποιος συνδημότης μας διαθέτει επιπλέον πληροφορίες σχετικές με την ιστορία της Αγίας Τριάδας, μπορεί να μας τις καταθέσει, ώστε σταδιακά να εμπλουτιστεί το σχετικό ρεπορτάζ.    
 
 
Αγία Τριάδα: Η παλαιότερη εκκλησία της πόλης μας, όπου παλαιότερα εκκλησιαζόταν οι κάτοικοι των Κάτω Κουφαλίων

 

Εβδομαδιαία Εφημερίδα "Επικοινωνία" 02/06/2010

Αξιολογήστε το άρθρο 
29 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις