Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Ιστορική αναδρομή στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία Κουφαλίων
3630 αναγνώστες
Τρίτη, 20 Ιουλίου 2010
09:40

Επιμέλεια: Κώστας Πλαγάκος

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960 υπήρχε ένα προσκυνητάρι του Προφήτη Ηλία στο δρόμο προς τη Χαλκηδόνα και συγκεκριμένα στο ύψος των Lidl, στο οποίο γινόταν ο σχετικός εορτασμός μία φορά το χρόνο, ενώ κατά τη διάρκεια του χρόνου γυναίκες των Κουφαλίων φρόντιζαν να ανάβουν το καντήλι. Το προσκυνητάρι αυτό συχνά μετακινιόταν λόγω έντονων βροχοπτώσεων, ισχυρών αέρηδων κ.λ.π. και εν συνεχεία τοποθετούνταν και πάλι στο ίδιο, σχεδόν, σημείο.
Το 1965 ο πατήρ Γεώργιος Γκορίδης, έξι χρόνια μετά την χειροτονία του, συλλαμβάνει την ιδέα της κατασκευής ενός μόνιμου ξωκλησιού και ακολουθώντας την παράδοση που θέλει τα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία να είναι κτισμένα στα υψώματα αναζητά τον ιδιοκτήτη της έκτασης που βρίσκεται σήμερα το ξωκλήσι και του προτείνει να το μεταβιβάσει στην ενορία του Αγίου Γεωργίου έναντι 3.000 δραχμών. Ο ιδιοκτήτης αποδέχεται την πρόταση, υπογράφονται τα σχετικά συμβόλαια και το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο, έκτασης δύο στρεμμάτων, βρίσκεται πλέον στην κυριότητα της ενορίας του Αγίου Γεωργίου.
Στη συνέχεια ο ίδιος ιερέας συνοδευόμενος από μία ομάδα πιστών (ερανική επιτροπή) επισκέπτεται επαγγελματίες της πόλης μας, τους εκθέτει τη σκέψη του για την κατασκευή ενός ξωκλησιού του Προφήτη Ηλία στο συγκεκριμένο σημείο και ζητά την οικονομική τους συμπαράσταση για την υλοποίηση της ιδέας.
Στην προσπάθεια αναζήτησης οικονομικών πόρων μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον πατήρ Γεώργιο καθώς όταν επισκέφτηκε το οδοντιατρείο του κυρίου Βασίλη Πραντσίδη, ο οδοντίατρος προθυμοποιήθηκε να καλύψει το συνολικό κόστος που απαιτούνταν για να ανεγερθεί το ξωκλήσι (οικοδομικά και άλλα υλικά, αμοιβή εργατών κλπ). Σε ανάμνηση της σχετικής οικονομικής βοήθειας που προσέφερε ο κ. Βασίλης Πραντσίδης και η σύζυγός του Μαρία Σόδη υπάρχει άλλωστε, ακόμη και σήμερα, σχετική μαρμάρινη επιγραφή.
Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι τις εργασίες για το κτίσιμο του Προφήτη Ηλία είχαν αναλάβει οι οικοδόμοι Γιάννης Πάντσιος και Χαράλαμπος (Χάμπος) Δουλόπουλος, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πέτρα η οποία χρησιμοποιήθηκε για το κτίσιμο του Προφήτη Ηλία προήλθε από τα λατομεία των Κουφαλίων και ήταν δωρεά του εργολάβου που εκείνο το χρονικό διάστημα εκμεταλλευόταν τα λατομεία.
Την επίβλεψη των σχετικών εργασιών είχε ο πατήρ Γεώργιος Γκορίδης ο οποίος όσον αφορά τη συνεργασία που είχε με τους δύο οικοδόμους θυμάται χαρακτηριστικά ότι το κίνητρο που τους παρείχε προκειμένου να επισπεύσουν το ρυθμό εργασίας τους ήταν η προσφορά ούζου το οποίο λάτρευαν, κυριολεκτικά, και οι δύο.
Η σύνδεση του Προφήτη Ηλία με το δίκτυο ύδρευσης έγινε χάρις στον κ. Γεώργιο Γκογκίδη, ο οποίος σε μικρή απόσταση από το ξωκλήσι δημιουργούσε, την ίδια χρονική περίοδο, πτηνοτροφική μονάδα. Όταν, λοιπόν, συνδέθηκε η μονάδα του με το δίκτυο ύδρευσης των Κουφαλίων προθυμοποιήθηκε να επεκτείνει τη σύνδεση ώστε να καλύπτονται και οι ανάγκες του Προφήτη Ηλία.
Η αγορά της καμπάνας έγινε με χρήματα που διέθεσε ο Σταύρος Βλαϊκίδης, πατέρας του οδοντίατρου Βλάση Βλαϊκίδη, ενώ η τοποθέτησή της στο καμπαναριό έγινε από τον κ. Γ. Γκογκίδη, ο οποίος λόγω της γειτνίασής του με το ξωκλήσι, όπως προαναφέρθηκε, συμμετείχε εθελοντικά σε διάφορες εργασίες που γινόντουσαν κατά καιρούς στο ξωκλήσι.
Δύο ακόμη σημεία που πρέπει να σημειωθούν για το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία Κουφαλίων είναι ότι κτίστηκε σε βυζαντινό ρυθμό, σταυροειδή, με τρούλο και ότι οι εικόνες που συνθέτουν το τέμπλο έχουν αγιογραφηθεί στην Ιερά Μονή Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου Γουμένισσας.
Ολοκληρώνοντας, να επισημανθεί ότι τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Προφήτη Ηλία τον έθεσε, το 1965, ο τότε Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Διονύσιος (σχετική φωτογραφία) ενώ, τέλος, να αναφερθεί ότι η Μητρόπολη με πρόσφατο έγγραφό της επέτρεψε την τέλεση γάμων στο ξωκλήσι.

Το 1965 τίθεται ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του Προφήτη Ηλία Κουφαλίων. Στην φωτογραφία, μεταξύ άλλων, διακρίνονται, από δεξιά προς αριστερά, οι: πατήρ Γεώργιος Γκορίδης, Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Διονύσιος, Δήμαρχος Κουφαλίων κ. Γκαλιπίδης Δημήτριος (ακριβώς πίσω από τον Μητροπολίτη), Αρχμανδρίτης π. Διονύσιος Πιερράκος και πατήρ Μιχαήλ Ζωγράφος. Πλάτη προς το φακό έχει ο, τότε, μηχανικός του Δήμου Κουφαλίων Γιάννης Βαφειάδης που ρυθμίζει τεχνικά ζητήματα του θεμέλιου λίθου

 

Ολοένα και περισσότεροι πιστοί επισκέπτονται το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία την παραμονή της γιορτής του (Φωτογραφία από τον εορτασμό του 2002)

Σημείωση: Όποιος συνδημότης μας διαθέτει επιπλέον πληροφορίες σχετικές με την ιστορία του Προφήτη Ηλία, μπορεί να μας τις καταθέσει, ώστε σταδιακά να εμπλουτιστεί το σχετικό ρεπορτάζ.

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
30 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις