Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Ιστορική αναδρομή στο ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής Κουφαλίων
1684 αναγνώστες
Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010
20:50

 

Επιμέλεια: Κώστας Πλαγάκος

Η ιστορία του εξωκλησιού της Ζωοδόχου Πηγής είναι μικρή αλλά η λατρεία της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία οδήγησε στην ανέγερσή του χάνεται στο βάθος του χρόνου. Η ανέγερση του εξωκλησιού αυτού στη βορειοανατολική άκρη των Κουφαλίων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής (Μούριγκλι) στο Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας όπου, επίσης, υπήρχε ομώνυμο εξωκλήσι. Οι πρόσφυγες από το Καβακλί από τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους στα Κουφάλια φρόντισαν να μεταφέρουν αυτόν τον εορτασμό και στη νέα τους πατρίδα και για το λόγο αυτό εγκατέστησαν περίπου το έτος 1926 ένα προσκυνητάρι στο χώρο που υπάρχει σχεδόν απέναντι από το σημερινό εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, δηλαδή στο σημείο που σήμερα βρίσκεται η είσοδος της βιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ.
Κάθε χρόνο κατά την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής μετέφεραν σε αυτό το προσκυνητάρι την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής και εκκλησιαζόταν ενώ ορισμένοι από τους κτηνοτρόφους των Κουφαλίων προσέφεραν πρόβεια κρέατα, συνήθως στη μνήμη αγαπημένων τους προσώπων, για να ετοιμαστεί το κουρμπάνι, έδεσμα που διανεμόταν στη συνέχεια στους πιστούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο εορτασμός.
Με την πάροδο των ετών άρχισε να ωριμάζει η ιδέα της κατασκευής μιας μονιμότερης εγκατάστασης, στην οποία θα μπορεί να εορτάζεται το «Μούριγκλι» και για το λόγο αυτό συστήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης και Πέλλης επιτροπή που είχε ως αντικείμενο τη συγκέντρωση χρημάτων, προκειμένου να κτιστεί το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στη δημοτική έκταση που γνωρίζουμε. Η επιτροπή αυτή μέσω εράνων που διοργάνωσε, συγκέντρωσε ένα αξιόλογο ποσό και έτσι ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση του εξωκλησιού. Στη συνέχεια η ίδια επιτροπή αιτήθηκε οικονομική υποστήριξη και από την τότε δημοτική αρχή, δεδομένου ότι αδυνατούσε από μόνη της να χρηματοδοτήσει όλες τις εργασίες που απαιτούνταν για την αποπεράτωση του παρεκκλησιού. Η δημοτική αρχή, με Δήμαρχο τον Δημήτριο Γκαλιπίδη, «εγκρίνει και ψηφίζει πίστωσιν δραχμών δέκα πέντε χιλιάδων (15.000) εις βάρος του κεφ. 27 άρθρου 4 του ισχύοντος προϋπολογισμού του Δήμου, οικονομικού έτους 1960, δια την οικονομικήν ενίσχυσιν της Επιτροπής Ανεγέρσεως Ιερού Παρεκκλησίου Ζωοδόχου Πηγής» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτικό της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 1960, κατά την οποία η δημοτική αρχή αποφάσισε την ενίσχυση της επιτροπής προκειμένου να αποπερατωθεί το έργο.
Οι οικοδόμοι που εργάστηκαν για την ανέγερση του ξωκλησιού ήταν οι Γεώργιος Γκογκίδης και Γεώργιος Δομούζης ενώ κατά διαστήματα προσέφερε τις υπηρεσίες του και ο Χρήστος Σαραφίδης, δημοτικός υπάλληλος στο υδραγωγείο Κουφαλίων, το οποίο τότε βρισκόταν σχεδόν δίπλα από το ανεγειρόμενο ναϊδρυο. Την επίβλεψη των εργασιών είχε ο μηχανικός του Δήμου Γιάννης Βαφειάδης. Το εξωκλήσι, βασιλικού ρυθμού, αποπερατώθηκε το 1963, ανήκει στην ενορία του Αγίου Αθανασίου και κατά την τέλεση των εγκαινίων του παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Εδέσσης και Πέλλης κ. Διονύσιος.
Πρόσφατα, στο εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής ξεκίνησαν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, λόγω των καταστροφικών συνεπειών της υγρασίας, που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν αφαίρεση του αρμού και καθαρισμό της πέτρας. Επίσης, ξεκίνησε και η κατασκευή ενός χώρου, ο οποίος θα λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος αλλά και ως χώρος στον οποίο οι πιστοί θα μπορούν να ανάβουν κεριά προστατευμένοι από τις καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και του χρόνου.
 

Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης ξεκίνησαν εδώ και λίγες ημέρες στο ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής  

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
18 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις