Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Σκέψεις ενόψει Δημοτικών Εκλογών
1484 αναγνώστες
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010
10:36

Οι διεργασίες και ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ και καιρό στην περιοχή μας ενόψει της κατάρτισης των ψηφοδελτίων που θα συμμετάσχουν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές για την ανάδειξη του δημάρχου του ενιαίου πλέον Δήμου μας, όπως διαμορφώθηκε από τον ‘’Καλλικράτη’’, προσκρούει πλην άλλων δυσχερειών και στις τοπικιστικές αντιλήψεις των κατοίκων κάθε μίας πόλης από αυτές που συνενώθηκαν και απαρτίζουν τον ενιαίο πλέον Δήμο μας.

Ασφαλώς και ο καθένας μας οφείλει να αγαπάει τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε, ανδρώθηκε και δραστηριοποιείται και να αναζητά το καλύτερο δυνατό αύριο για τον τόπο του. Η αγάπη για τον τόπο μας, όμως, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τον άγονο τοπικισμό και την απαίτηση συνεργασίας με τους νέους συνδημότες μας αποκλειστικά και μόνο με τους δικούς μας όρους. Μέλημά μας λοιπόν θα πρέπει να είναι η αναζήτηση εκείνων των ευρύτερων συνεργασιών, πέραν των στενών τοπικών ορίων, που θα αποβούν ωφέλιμες για όλους καθώς:

α) στην εποχή μας ακόμη και τα μεγαλύτερα κράτη προστρέχουν σε μεγαλύτερες διεθνείς συμμαχίες, για να υπερασπιστούν αποτελεσματικότερα τα συμφέροντά τους. Είναι δυνατό οι κάτοικοι μίας μικρής πόλης να θεωρούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το μέλλον χωρίς ευρύτερες συνεργασίες, στηριζόμενοι μόνο στους μέχρι τώρα συμπολίτες τους, επειδή και μόνο αυτοί είναι γνωστοί, συγγενείς και κουμπάροι τους; Δεν είναι λογικό από τη μία πλευρά η καθημερινή μας διαβίωση να εξαρτάται από τα προϊόντα άλλων χωρών (ηλεκτρικές συσκευές από τη Γερμανία και την Ιαπωνία, ρούχα από την Τουρκία και την Κίνα, λογισμικό για τους υπολογιστές από τις Η.Π.Α.) και από την άλλη πλευρά να θεωρούμε ότι θα νοθεύσουμε το χαρακτήρα μας, εάν ο νέος δήμαρχος προέρχεται από τη διπλανή πόλη.

β) Οι δύσκολες υποθέσεις κερδίζονται με τη χρήση της λογικής και με τη δημιουργία συμμαχιών. Εάν εμείς αρνηθούμε να συμμαχήσουμε με τους νέους συνδημότες μας των γειτονικών πόλεων, θα αυτοαπομονωθούμε και θα δώσουμε σε όλους τους άλλους την ευκαιρία να ελέγξουν ολοκληρωτικά τη διοίκηση του νέου Δήμου, διότι θα διαμορφωθούν συμμαχίες χωρίς τη δική μας συμμετοχή. Με άλλα λόγια πρέπει να αντιληφθούμε ότι πέρασε οριστικά η εποχή που λέγανε «ας είναι δικός μας ο Δήμαρχος και ας είναι και κούτσουρο». Χρειάζονται περισσότερα προσόντα για να γίνει κάποιος δήμαρχος.

γ) Ο τοπικισμός αφ’ ενός μπορεί να συσπειρώνει τους κατοίκους ενός τόπου αλλά αφ’ ετέρου δημιουργεί αντιδράσεις, δηλαδή αντίθετο τοπικισμό. Ο υπερβολικός τοπικισμός εκ μέρους μας μπορεί να μας καταστήσει αντιπαθητικούς στους νέους συνδημότες μας και να προκαλέσει τη δημιουργία αντίθετων συσπειρώσεων με προσανατολισμό αντίθετο προς τα Κουφάλια. Είμαστε άραγε αριθμητικά τόσοι πολλοί στο πλαίσιο του νέου Δήμου, ώστε να επιβάλλουμε μονομερώς τις αντιλήψεις μας αψηφώντας τους νέους συνδημότες μας από τις άλλες πόλεις; Μήπως με τη στάση μας προκαλέσουμε έχθρες και χάσουμε περισσότερα από όσα νομίζουμε ότι θα κερδίσουμε;

δ) Η αναιτιολόγητη επιμονή ορισμένων στο να κάνουμε ότι είναι δυνατό, ώστε ο επόμενος δήμαρχος να προέρχεται αποκλειστικά και μόνον από τα Κουφάλια, μπορεί να πηγάζει και από ιδιοτελή κίνητρα. Δηλαδή, επιμένουν ορισμένοι σε μία αμιγώς κουφαλιώτικη υποψηφιότητα, είτε για να συνεχίσουν να έχουν μονοπωλιακή πρόσβαση στο δήμαρχο είτε για να ‘’ξεκαρφωθούν’’, δηλαδή να αποκρύψουν με αυτόν τον τρόπο ότι ήδη ήλθαν σε κρυφή συνεννόηση με άλλους υποψηφίους δημάρχους και στην πραγματικότητα θα υποστηρίξουν αυτούς. Αυτά τα κίνητρα όμως δεν είναι υγιή και δεν πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν στη διαμόρφωση των συνδυασμών.

Με αυτές τις σκέψεις εύλογα προκύπτει ο προβληματισμός μήπως η επιμονή πολλών συμπολιτών μας να υπάρξει αμιγώς κουφαλιώτικη υποψηφιότητα για το νέο καλλικρατικό Δήμο, αποβεί εις βάρος των Κουφαλίων. Είναι ευκολότερο ο νέος δήμαρχος να είναι από τα Κουφάλια, εάν έχει τη συμμαχία και άλλων δυνάμεων εκτός Κουφαλίων παρά εάν απομονωθούμε και θεωρούμε όλους τους άλλους ύποπτους και εχθρούς της πόλης μας. Ζούμε στην πιο ανεπτυγμένη και οργανωμένη πόλη του νέου καλλικρατικού Δήμου και δεν πρέπει να φοβηθούμε τίποτε. Πρέπει όμως να θυμόμαστε καλά ότι η ισχύς βρίσκεται στην ένωση και στις συμμαχίες και όχι στη διαίρεση και στην απομόνωση («Η ισχύς εν τη ενώσει» κατά τους αρχαίους Έλληνες). Στην περίπτωση μας αυτό μεταφράζεται ως εξής: Με τη δημιουργία εξαπλωμένων γεωγραφικά εκλογικών συνδυασμών και όχι με την απομόνωση στα όρια του πρώην Δήμου Κουφαλίων θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τη νέα κατάσταση. Αλλιώς ναι μεν η έδρα του Δήμου θα είναι στα Κουφάλια αλλά η συμμετοχή στη διοίκηση του νέου Δήμου θα μοιάζει με όνειρο….φθινοπωρινής νυκτός…
 

Αξιολογήστε το άρθρο 
22 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις