Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά*
4668 αναγνώστες
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010
08:30

 

Επιμέλεια: Κώστας Πλαγάκος

Οι εργασίες ανέγερσης του παρεκκλησίου του Αγίου Γρηγορίου ξεκίνησαν από τον αρχιμανδρίτη π. Ιωαννίκιο Κοτσώνη το 1978 εν μέσω δυσκολιών και απρόβλεπτων προβλημάτων καθώς στην περιοχή που επελέγη δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, δίκτυο ύδρευσης αλλά και δρόμοι που να επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση σε αυτό. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες η ανέγερση του παρεκκλησίου ολοκληρώνεται και τον Οκτώβριο του 1980 εγκαινιάζεται από τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Καλλίνικο.
Ήδη ο φιλανθρωπικός σύλλογος «Αγία Φιλοθέη» παραχωρεί τα πρώτα τεσσεράμισι περίπου στρέμματα στο υπό σύσταση Ιερό Ησυχαστήριο ενώ τον Μάιο του 1982 έχουμε την επίσημη ίδρυση του Ιερού Ησυχαστηρίου (υπ’ αριθμόν 52 ΦΕΚ) και το Νοέμβριο του ίδιου έτους ενθρονίζεται η πρώτη Ηγουμένη οπότε και αρχίζει να λειτουργεί, ουσιαστικά, το Ιερό Ησυχαστήριο με μια μικρή αδελφότητα τεσσάρων μελών.
Σταδιακά, με την προσωπική εργασία όλων των αδελφών αλλά και την οικονομική ενίσχυση και ηθική συμπαράσταση φίλων και προσκυνητών, που συνέστησαν και τον Πανελλήνιο Σύλλογο «Ρωμιοσύνη και Ορθοδοξία», προχωρούσε η κτιριακή ολοκλήρωση του Ιερού Ησυχαστηρίου, η υδροδότησή του από το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Κουφαλίων το έτος 1985, η δημιουργία γεώτρησης, προκειμένου να υπάρχει αυτάρκεια σε νερό και η ηλεκτροδότησή του το έτος 1987 από το δίκτυο της ΔΕΗ. Ενδεικτικά, να αναφερθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 1982 θεμελιώθηκε το Καθολικό του Ιερού Ησυχαστηρίου προς τιμήν του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και των Αγιορειτών Πατέρων, το οποίο εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 1995 από το Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Χρυσόστομο.
Εν τω μεταξύ τα έτη 1989, 1992 και 2002 έγιναν συμπληρωματικές παραχωρήσεις εκτάσεων γης από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης προς το Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.
Σήμερα, όλο το κτιριακό συγκρότημα του Ιερού Ησυχαστηρίου μπορούμε να πούμε ότι διακρίνεται σε δύο μέρη: α) το πρώτο μέρος που είναι προσιτό στους προσκυνητές και περιλαμβάνει το καθολικό, το καμπαναριό, το αρχονταρίκι, ξενώνα φιλοξενίας, αύλειο χώρο και ανθόκηπους και β) το δεύτερο μέρος που ανήκει αποκλειστικά στην αδελφότητα και περιλαμβάνει πτέρυγα κελιών, βιβλιοθήκη, κουζίνα, τράπεζα, εργαστήρια, βοηθητικούς χώρους, παρεκκλήσι του Αγίου Γρηγορίου και αύλειο χώρο. Όλα τα κτίρια είναι παραδοσιακά κτισμένα, με πρότυπο πάντοτε την Αγιορείτικη αρχιτεκτονική.
Εκτός από το παραπάνω παρεκκλήσι του Αγίου Γρηγορίου, το Ιερό Ησυχαστήριο έχει και τα εξής παρεκκλήσια: Των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, των Εισοδίων της Θεοτόκου, της Οσίας Ξένης, του Αγίου Ισαάκ του Σύρου και του φύλακος Άγγελου.
Η αδελφότητα, σήμερα, αποτελείται από τριάντα και πλέον μοναχές, πτυχιούχους Ανωτέρων και Ανώτατων Σχολών σε μεγάλο βαθμό, οι οποίες εκτός από τις πνευματικές τους δραστηριότητες αναπτύσσουν και φιλανθρωπική δραστηριότητα προς απόρους, πολυτέκνους, ασθενείς και γενικώς συνανθρώπους μας που χρήζουν βοήθειας. Επίσης, είναι επιφορτισμένες και με μοναχικά διακονήματα όπως αγιογραφία (φορητές εικόνες και τοιχογραφίες), ιεροραπτική – χρυσοκεντητική (στολές Αγίας Τραπέζης, αρχιερατικά, ιερατικά και μοναχικά ενδύματα), έκδοση πνευματικών βιβλίων (και μετάφρασή τους σε άλλες γλώσσες), παρασκευή μοσχοθυμιάματος, κατασκευή κομποσχοινίων και λοιπών καλλιτεχνημάτων, ζωγραφική και στολισμός πασχαλινών λαμπάδων από αγνό κερί, παρασκευή οικολογικών σαπουνιών με ιαματικές ιδιότητες, παρασκευή θεραπευτικών ελαίων και αλοιφών από αγνά, οικολογικά υλικά και παρασκευή ηδυπότων. Επιπλέον, το Ιερό Ησυχαστήριο διατηρεί λαχανόκηπο ικανής εκτάσεως, δενδροκαλλιέργειες και μελισσώνα.
Ορισμένα, ακόμη, στοιχεία που θα πρέπει να αναφερθούν ολοκληρώνοντας αυτή την αναδρομή-παρουσίαση του Ιερού Ησυχαστηρίου της πόλης μας είναι ότι κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί σε αυτό προσκυνητές από όλα τα σημεία της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, της Ευρώπης, της Αυστραλίας, της Αμερικής και των Βαλκανίων ενώ δεν είναι λίγες και οι φορές που φιλοξενήθηκαν μοναχές από μονές άλλων χωρών προς εκμάθηση κάποιου διακονήματος, βυζαντινής μουσικής ή της ελληνικής γλώσσας.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το Ιερό Ησυχαστήριο βρίσκεται σχεδόν στο μέσον της αποστάσεως μεταξύ Θεσσαλονίκης, όπου αρχιεράτευσε, και Βεροίας, όπου ασκήτεψε, ο ιεράρχης του 14ου αιώνα, Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, στον οποίο και είναι αφιερωμένο.

Το 1978 ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του παρεκκλησίου του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά σε ένα σημείο δίχως δίκτυο ύδρευσης, ηλεκτρικό ρεύμα και δρόμο που να επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτό

Περισσότερες από τριάντα μοναχές αποτελούν, σήμερα, την αδελφότητα του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στο οποίο έχουν φιλοξενηθεί προσκυνητές από όλα τα σημεία της γης

*Απόσπασμα από την υπό έκδοση εργασία εργασία του Κ. Πλαγάκου "Ιεροί Ναοί και Εξωκκλήσια των Κουφαλίων"

Αξιολογήστε το άρθρο 
35 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις