Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Ιερός Ναός Αγίου Τρύφωνα*
2982 αναγνώστες
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010
09:35

Επιμέλεια: Κώστας Πλαγάκος

Η ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Τρύφωνος ήταν επιτακτική ανάγκη για την πόλη των Κουφαλίων καθώς με την εξάπλωση της πόλης προς τα δυτικά οι δύο προϋπάρχοντες ναοί (Αγίου Αθανασίου και Αγίου Γεωργίου) βρέθηκαν πλέον στα ανατολικά άκρα της πόλης και η πρόσβαση σε αυτούς ήταν αρκετά δύσκολη ειδικά για τους ηλικιωμένους συνδημότες μας που κατοικούσαν στο δυτικό τμήμα των Κουφαλίων.
Μετά από αρκετές διεργασίες και ζυμώσεις αποφασίστηκε η ανέγερση του νέου ναού να γίνει δίπλα από το 1ο Δημοτικό Σχολείο, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό, αν και γύρω στο 1955 είχε τεθεί θεμέλιος λίθος για την ανέγερση νέου ναού εντός του χώρου του Δημοτικού Πάρκου που βρίσκεται δίπλα από το Δημαρχείο της πόλης μας.
Η πρώτη ερανική επιτροπή συστήθηκε την 18η Μαρτίου 1990 από τον τότε Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Χρυσόστομο με πρόεδρο τον Αρχιμανδρίτη π. Ιωαννίκιο Κοτσώνη, αντιπρόεδρο τον μόλις χειροτονηθέντα διάκονο π. Αναστάσιο Τζίκα και μέλη της αρκετούς συνδημότες μας, οι οποίοι με ζήλο αγωνίστηκαν για την ανέγερση του ναού.
Ο ναός αφιερώθηκε στον Άγιο μεγαλομάρτυρα και ιαματικό Τρύφωνα, ο οποίος είναι προστάτης των αμπελουργών, των κηπουρών και γενικά των γεωργών, δεδομένου ότι η πλειονότητα των κατοίκων των Κουφαλίων ασχολείται με τη γεωργία.
Η θεμελίωση του ναού έγινε την 1η Αυγούστου 1990 επί δημαρχίας Χρήστου Βογιατζή από το Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Χρυσόστομο και με μεγάλη προσπάθεια κληρικών και λαϊκών ολοκληρώθηκε αρχικά η κατακόμβη, δηλαδή το υπόγειο τμήμα του ναού. Έτσι, την 5η Μαρτίου 1995, με απόφαση του τότε Μητροπολίτη Χρυσόστομου άρχισε να λειτουργεί ο ναός με ιερέα τον μέχρι σήμερα προϊστάμενο του ναού π. Αναστάσιο Τζίκα. Σταδιακά, με τη συμπαράσταση και την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων των Κουφαλίων προχώρησε η ανέγερση και την Μεγάλη Παρασκευή (3 Μαΐου) του 2002 με την ακολουθία της Αποκαθήλωσης έγινε η μεταφορά από την κατακόμβη στον επάνω κυρίως ναό του Αγίου Τρύφωνος, όπου ολοκληρώθηκε η ακολουθία με τον επιτάφιο και άρχισε πλέον να λειτουργεί ο κυρίως ναός.
Στις 18 Μαΐου του επόμενου έτους, πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια του ναού από τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ. Έκτοτε, με τη βοήθεια των πιστών και τον κόπο των ιερέων του ναού συνεχίζονται οι εργασίες αποπεράτωσης του ναού. Αυτή τη στιγμή ο βυζαντινού ρυθμού σταυροειδής μετά τρούλου ναός βρίσκεται στη φάση της εξωτερικής επένδυσης με πέτρα ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ναός να αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη μας όπως ακριβώς το οραματιζόταν οι άνθρωποι που πρωτοξεκίνησαν αυτό το εγχείρημα.
Όπως, όμως, χαρακτηριστικά αναφέρει ο εφημέριος του ναού π. Αναστάσιος Τζίκας: «Το έργο δεν εξαντλείται μόνο στα κτίσματα. Το κυρίως έργο-όφελος συντελείται στις ψυχές των ανθρώπων με την ευλαβή συμμετοχή τους στις ακολουθίες, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο ναό. Ευχή όλων είναι όχι μόνον να αποπερατωθεί ο ναός-στολίδι του Αγίου Τρύφωνος αλλά να γίνει η κιβωτός της Σωτηρίας όλων των ενοριτών».
Ολοκληρώνοντας, ας δούμε πως περιέγραφε την προσπάθεια ανέγερσης του ναού του Αγίου Τρύφωνα ο π. Ιωαννίκιος Κοτσώνης στο βιβλίο του Παναγιώτη Πλαγάκου «Τα Κουφάλια του Χθες και του Σήμερα» πριν από δέκα και πλέον χρόνια: «Τα Κουφάλια είχαν δύο Ιερούς Ναούς ευρισκόμενους στο κάτω μέρος του σχεδίου πόλεως, προς Ανατολάς. Υπήρχε ανάγκη ανεγέρσεως ενός Μητροπολιτικού Ναού που να εκπληροί τις λατρευτικές ανάγκες του λαού. Όμως έπρεπε πάση θυσία να θεμελιωθεί ο Ιερός Ναός. Ήταν μέσα στους στόχους της ποιμενικής μου διακονίας. Με την βοήθεια του Αγίου Τρύφωνος επί δημαρχίας κ. Βογιατζή Χρήστου παραχωρήθηκε ο χώρος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Χρυσόστομος ενέκρινε την πρώτη ερανική επιτροπή, η οποία εργάσθηκε φιλότιμα, παρ’ όλες τις συγκρούσεις και διχογνωμίες που παρατηρούνται πάντα στο «Ρωμαίικο». Η ανοικοδόμηση προχώρησε και η προεδρία της ερανικής εδόθη επάξια στον παπαδάσκαλον αιδεσιμολογιώτατο π. Αναστάσιο Τζίκα. Ο Ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Τρύφωνα, τον προστάτη των γεωργών, των αμπελουργών, των μπαξέδων και των κήπων».
 

Ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Κουφαλίων κ. Χρήστο Βογιατζή, θέτει τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Τρύφωνα (1η Αυγούστου 1990)

Παρουσία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας κ. Ιωήλ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ναού την 18η Μαΐου 2003 

*Απόσπασμα από την υπό έκδοση εργασία του Κ. Πλαγάκου "Ιεροί Ναοί και Εξωκκλήσια των Κουφαλίων"

Αξιολογήστε το άρθρο 
19 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις