Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Για άλλη μια χρονιά αναβίωσαν τα «ΚΟΛΙΝΤΑ» στα Κουφάλια
2160 αναγνώστες
Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010
20:19

Το έθιμο «Κόλιντα» είναι ιδιαίτερα γνωστό στον τόπο μας και αναβιώνει κάθε χρόνο το βράδυ της προπαραμονής των Χριστουγέννων. Με το άναμμα των φωτιών, αυτό το βράδυ, επιχειρείται η απομάκρυνση του κακού από το χωριό ενώ άλλοι θεωρούν ότι μέσα από τις φωτιές ζεσταίνεται το «νεογέννητο βρέφος». Σύμφωνα δε με την παράδοση των Καβακλιωτών «Κόλιντα» ήταν το όνομα μιας πρακτικής μαμής που ήταν ιδιαίτερα γνωστή σε ολόκληρη την επαρχία της Βηθλεέμ όπου γεννήθηκε ο Χριστός.
Ένας από τους συνδημότες μας που φροντίζει κάθε χρόνο να μας θυμίσει τα «Κόλιντα» είναι ο Κώστας Τσάγκαλος, συνεπικουρούμενος πλέον και από τους γιούς του, ο οποίος για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, έξω από το σπίτι του που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Αγίας Τριάδας, μεριμνά για την αναβίωση του εθίμου.
Κατά τη διάρκεια της φετινής «εκδήλωσης» που διήρκησε από το απόγευμα της 23ης Δεκεμβρίου (18:00) έως το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου (06:00), όπως μας ενημερώνει ο ίδιος ο κ. Τσάγκαλος, κάηκαν περίπου 300 ξύλινες παλέτες και…καταναλώθηκαν ένα πρόβατο (28 κιλών), 80 κιλά λουκάνικα, 15 κιλά κρέας, 45 κιλά κρασί και πολλά ακόμη εδέσματα. Όσον αφορά τους συνδημότες μας που «πέρασαν» κατά τη διάρκεια της βραδιάς από τα «Κόλιντα» ίσως και να υπερέβησαν τους 200, μεταξύ των οποίων ήταν τόσο ο σημερινός όσο και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχός μας.
Τέλος, στους συντελεστές που συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχία της βραδιάς θα πρέπει να αναφερθούν οι Γκογκίδης Σιδέρης (στο κουρμπάνι), Δρικούδης Πασχάλης, Καραπίτας Γιάννης, Γκαντσίδης Αναστάσιος και Δομούζης Δημήτριος.
Ακολουθεί "φωτορεπορτάζ"  από τα "ΚΟΛΙΝΤΑ" της προηγούμενης Πέμπτης έξω από το σπίτι του κ. Τσάγκαλου:

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
10 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις