Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Χριστουγεννιάτικο Διήγημα
1163 αναγνώστες
Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010
21:15

Το εορταστικό κλίμα των ημερών που διανύουμε και η γενικότερη χαλάρωση που επικρατεί τις ημέρες των εορτών προσφέρεται να αφήσουμε στην άκρη, έστω και προσωρινά, τις υλικές μας αναζητήσεις και να αναπολήσουμε, να θυμηθούμε, να νοσταλγήσουμε. Να φέρουμε στη μνήμη μας παραστάσεις του παρελθόντος, να συγκρίνουμε το σήμερα με το χθες και ενδεχομένως να προβληματιστούμε. Με λίγα λόγια να αναζητήσουμε. Το νόημα των ημερών και όχι μόνο…
Αναρτώ λοιπόν στη συνέχεια ένα χριστουγεννιάτικο διήγημα που είχα γράψει πριν από πέντε περίπου χρόνια το οποίο αναφέρεται σε  πραγματικά γεγονότα της παιδικής μου ηλικίας και είχε δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο.

 

«…Αρχές τις δεκαετίας του ’90, μαθητής των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και προσπαθώντας να πρωτοτυπήσω, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θέλησα να πω τα κάλαντα όχι τις πρωινές ώρες όπως συνηθίζεται αλλά τις βραδινές ώρες και μάλιστα ντυμένος με στολή Αι-Βασίλη.

Το σενάριο προέβλεπε ότι από τα Χριστούγεννα μέχρι και την ώρα που θα έβγαινα να πω τα κάλαντα ντυμένος Αι-Βασίλης, θα συγκέντρωνα τα δώρα που είχαν αγοράσει αρκετοί γονείς για τα παιδιά τους, τα οποία, πιστεύοντας στο μύθο του Αι-Βασίλη, περίμεναν πώς και πώς την σακούλα με τα δώρα το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Το σχέδιο πραγματοποιήθηκε κατά γράμμα. Το χιονισμένο μάλιστα τοπίο έκανε τον Αι – Βασίλη που κυκλοφορούσε στους δρόμους των Κουφαλίων να μη διαφέρει σε τίποτε, εκτός ίσως από τον όγκο, από τον Αι – Βασίλη που καλλιεργούσαμε στη φαντασία μας κατά τα παιδικά μας χρόνια. Ψέλνοντας τα κάλαντα, παρέδιδα τα σχετικά δώρα και εισέπραττα, εκτός από τον θαυμασμό των μικρών και τις σχετικές φωτογραφίσεις, αρκετά γλυκίσματα, τα οποία έμπαιναν στο σάκο που καθώς περνούσε η νύχτα και αυξανόταν οι επισκέψεις στα σπίτια, άδειαζε από δώρα αλλά γέμιζε από γλυκά και άλλα εδέσματα.

Το περιστατικό που ακολουθεί είναι αυτό που έδωσε ένα ακόμη πιο ιδιαίτερο χρώμα σε εκείνη τη νύχτα: Έχοντας ψάλει τα κάλαντα σε φιλικό σπίτι, η οικοδέσποινα ιδιαίτερα γενναιόδωρη, μου δίνει για επιβράβευση έναν δίσκο με σιροπιαστά γλυκά. Γαλακτομπούρεκα συγκεκριμένα. Λίγο όμως η φύση των γλυκών, λίγο το ότι ο σάκος ήταν γεμάτος, προτίμησα να μην βάλω το δίσκο στο σάκο αλλά να τον κρατήσω στα χέρια. Γεμάτος περηφάνια και ικανοποίηση που πλέον άρχισαν να γεμίζουν και τα χέρια μου με μπαξίσια, συνεχίζω τις επισκέψεις με επόμενο σταθμό ένα σπίτι του συγγενικού, αυτή τη φορά, περιβάλλοντος. Για «κακή» μου τύχη όμως η η σπιτονοικοκυρά του σπιτιού αυτού μόλις με είδε με τον δίσκο στα χέρια θεώρησε ότι αυτός προοριζόταν για εκείνη και με υποδέχτηκε με τη φράση «τι καλό μας έστειλε πάλι η μαμά;» και στη συνέχεια πήρε το δίσκο από τα χέρια μου για να με απαλλάξει από το φορτίο και να καθίσω πιο άνετα. Πραγματικά αιφνιδιάστηκα  βλέποντας τα γλυκά που προοριζόταν για το ψυγείο μας, να καταλήγουν ξένο ψυγείο πριν προλάβω καν να τα δω και πόσο μάλλον να τα δοκιμάσω. Εκείνη την ώρα δεν αντέδρασα. Ντράπηκα; Δίστασα; Έδωσα τόπο στην «οργή»; Δεν έχει σημασία. Τα γλυκά πάντως είχαν κάνει φτερά.

Το περιστατικό αυτό ήταν βέβαια το πρώτο που διηγήθηκα μόλις επέστρεψα πίσω στο σπίτι και μου ζητήθηκε από την πλούσια παρέα που βρισκόταν εκεί να τους περιγράψω το πώς πέρασα…».

Αξιολογήστε το άρθρο 
6 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις