Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Σμυρναίων - Μικρασιατών Βαθυλάκκου
2047 αναγνώστες
Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011
21:38

Το τελευταίο Σάββατο ο Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Σμυρναίων – Μικρασιατών Βαθυλάκκου πραγματοποίησε τον ετήσιο χορό του. Αντί να αναρτήσω ρεπορτάζ από την παραπάνω εκδήλωση σκέφτηκα να προχωρήσω στην ανάρτηση της ιστορίας της ίδρυσης του Βαθυλάκκου, όπως αυτή καταγράφεται σε ένα από τα έντυπα που κατά καιρούς έχει εκδώσει ο παραπάνω σύλλογος.

«…Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες η περιοχή είχε κατοικηθεί ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα, ίσως και νωρίτερα. Επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Κατήκιοϊ ή Καδήκιοϊ, επειδή πιθανότατα ήταν έδρα του τοπικού δικαστή (Καδή ή Κατή). Η ελληνική ονομασία «Βαθύλακκος» δεν έχει εξακριβωθεί πότε άρχισε να χρησιμοποιείται, αλλά μάλλον αποκτήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, διότι από γεωμορφολογική άποψη είναι σα βαθύς λάκκος που βρίσκεται μεταξύ λόφων. Η περιοχή ελευθερώθηκε το 1912 από τους Τούρκους και προσαρτήθηκε στην Ελλάδα το 1913 με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου. Το 1918 συμπεριλήφθη στην κοινότητα Μπουγαριέβου που αργότερα μετονομάστηκε σε κοινότητα Καραβίας (σημερινή Νέα Μεσήμβρια), στην οποία εξακολουθούσε να υπάγεται έως το 1930. Το 1921 υπήρχαν λίγες οικογένειες Ελλήνων από τη Βόρεια και Ανατολική Θράκη και είχε ιδρυθεί διτάξιο Δημοτικό Σχολείο.
Μετά τη «Μικρασιατική Καταστροφή του ΄22» και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920 πρόσφυγες από το Σεβντίκιοϊ της Σμύρνης κυρίως (περίπου 150 οικογένειες), αλλά και από άλλες περιοχές της Δυτικής Μικράς Ασίας, όπως το Αλή-Αγά και το Αράπ-Τσιφλίκ Μενεμένης, το Κολ-ντερε Μαγνησίας, το Τσεσνίρ Προύσας, τη χερσόνησο της Ερυθραίας κ.α. αφού περιπλανήθηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδος κατέληξαν στο Βαθύλακκο.
Ερχόμενοι αντίκρισαν έναν τόπο αφιλόξενο, ακαλλιέργητο, γεμάτο αγκύλες (σύμφωνα με μαρτυρίες των παλαιοτέρων). Ας σημειωθεί, ακόμη, ότι οι παλαιοί κάτοικοι είχαν, ήδη, εγκαταλείψει τον οικισμό, πριν τον ερχομό των προσφύγων, αφήνοντας πίσω μερικά πλινθόκτιστα σπίτια. Επιπροσθέτως, υπήρχαν και μερικές παράγκες, που είχαν εγκαταλειφθεί από στρατιωτικούς μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που αποτέλεσε τον πυρήνα του νέου προσφυγικού οικισμού και σύμφωνα με αρχαιολογικές μελέτες χρονολογείται από το 2ο μισό του 18ου αιώνα.
Το στοιχείο που τους προσέλκυσε ήταν το ιδανικό κλίμα που ευνοούσε την καπνοπαραγωγή, η οποία αποτελούσε την κύρια ασχολία των περισσοτέρων και συνέβαλλε στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου για πολλές δεκαετίες».

Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις