Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Ιστορικά στοιχεία για τον οικισμό Γέφυρα (ιστορική έδρα του Δήμου Χαλκηδόνος)
1865 αναγνώστες
Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011
22:02

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχα αναφερθεί στην ιστορία του Βαθυλάκκου. Καταβάλλοντας μια προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας όλων των οικισμών που συνθέτουν το νέο Δήμο Χαλκηδόνος, σήμερα αναρτώ ιστορικά στοιχεία για τη Γέφυρα, όπως αυτά παρέχονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γέφυρας «ΜΕΤΡΕΣ-ΣΩΖΟΥΠΟΛΗ».
Η Γέφυρα, λοιπόν, βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, στην ανατολική όχθη του ποταμού Αξιού και οι κάτοικοί της είναι στην πλειονότητά τους πρόσφυγες από τις Μέτρες της Ανατολικής Θράκης και από την Σωζούπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας. Επίσης, υπάρχουν πολλές οικογένειες γηγενών (Κάτω Γέφυρα) και μερικές οικογένειες Βλάχων, Σαρακατσάνων και Καστανεριωτών. Τα τελευταία χρόνια έχουν μετοικίσει στη Γέφυρα αρκετές οικογένειες από τη Θεσσαλονίκη.
Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν Τοψίν (Τόψι). Το 1927 μετονομάστηκε σε Γέφυρα. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την ονομασία. Οι δύο επικρατέστερες εκδοχές αναφέρουν ότι η Γέφυρα πήρε το όνομά της από την γέφυρα του ποταμού Αξιού που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, και / ή από την αρχαία πολίχνη "Γέφυρα" που βρισκόταν στην ανατολική όχθη του Αξιού, απέναντι από τις αρχαίες "Ίχνες".
Το χωριό ανακηρύσσεται σε κοινότητα Γέφυρας το 1928 και την ίδια χρονιά ιδρύεται το πρώτο κοινοτικό ιατρείο και θεμελιώνεται το πρώτο Δημοτικό σχολείο. Το 1978 λειτουργεί το Γυμνάσιο Γέφυρας.
Η ενοριακή εκκλησία της Γέφυρας είναι αφιερωμένη στη Παναγία Ρευματοκρατούσα & στον Απόστολο Θωμά. Ο οικισμός υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου. Το Ναό της Παναγίας Ρευματοκρατούσας κοσμούν το ιερό εικόνισμα της Παναγίας και το ξυλόγλυπτο τέμπλο που έφεραν από την χαμένη τους πατρίδα οι πρόσφυγες Μετρινοί. Εκτός βέβαια από αυτά κουβάλησαν όλο τον εξοπλισμό της Εκκλησίας τους, από εικόνες και βιβλία της Μητρόπολης, καντήλες, κρυστάλλινους πολυελαίους και μανουάλια. Όλα αυτά τα κειμήλια της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού εκτός από το ναό της Παναγίας κοσμούν και το Εκκλησιαστικό μουσείο και μας θυμίζουν όλη αυτή την λαμπρή ιστορία. Στην Κάτω Γέφυρα υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Επίσης, υπάρχουν οι εκκλησίες Αγ.Τρύφωνα και Αγ. Ζωσίμου, Κωνσταντίνου και Ελένης και τα παρεκκλήσια του Αγ. Φανουρίου και Αγ. Γεωργίου.
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων. Το Μουσείο στεγάζεται σε μία ιστορική έπαυλη την οποία το 1999 το Υπουργείο Άμυνας αγόρασε για να την αξιοποιήσει ως Μουσείο. Η επιλογή αυτή βέβαια δεν ήταν τυχαία.
Στο κτήριο αυτό εγκαταστάθηκε το Γενικό Στρατηγείο των Ελληνικών δυνάμεων στις 24 Οκτωβρίου του 1912 με επικεφαλής τον διάδοχο Κωνσταντίνο και παρέμεινε έως τα χαράματα της 27ης Οκτωβρίου. Οι μέρες αυτές υπήρξαν καθοριστικές για την τύχη της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Μακεδονίας, λόγω των δραματικών διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα. Εδώ, στις 26 Οκτωβρίου 1912, συμφωνήθηκε η άνευ όρων παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες από τον Τούρκο διοικητή της πόλης Ταχσίν Πασά, του οποίου ο τάφος βρίσκεται στο προαύλειο του Μουσείου.
Στις αίθουσες του κτηρίου ο επισκέπτης μπορεί να δει εκθέματα όπως όπλα, ξίφη, στρατιωτικές στολές, μετάλλια, διάφορα κειμήλια από τους Βαλκανικούς Πολέμους όπως επίσης και αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης της Θεσσαλονίκης.
 


Ο χώρος στον οποίο εδρεύει το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, στη Γέφυρα του Δήμου Χαλκηδόνος

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
6 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις