Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Στα Κουφάλια διοργανώθηκε το 4ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών
1598 αναγνώστες
Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011
23:35

Πρωτόγνωρες στιγμές έζησαν τα Κουφάλια το βράδυ του Σαββάτου 3 Σεπτεμβρίου όταν και πραγματοποιήθηκε το «4ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών» στο χώρο της Εμποροπανήγυρης.  Συνολικά συμμετείχαν εικοσιοκτώ σύλλογοι (600 χορευτές) οι οποίοι προερχόταν από διάφορα σημεία της χώρας που βρίσκονται μεταξύ  Στερεάς Ελλάδας και Θράκης ενώ οι θεατές που παρακολούθησαν την εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε στις 08:00 μ.μ. και διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ξεπέρασαν κατά πολύ τους 2.500.

Να αναφερθεί εδώ ότι την εκδήλωση διοργάνωναν από κοινού ο Δήμος Χαλκηδόνος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας (Π.Ο.Σ.Α.Ρ.) και την τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Β΄ Θεσσαλονίκης κ.κ. Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι γειτονικών Δήμων, Περιφερειακοί Σύμβουλοι διαφόρων Περιφερειών της χώρας και φυσικά πλήθος δημοτικών συμβούλων του Δήμου μας.

Το αντάμωμα ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου με επίσκεψη των συλλόγων στο «Ιερό Ίδρυμα Αγίας Τριάδας» στη Λιβαδίτσα. Στη συνέχεια οι χορευτές και οι εκπρόσωποι των συλλόγων επέστρεψαν στα Κουφάλια, φόρεσαν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και παρέλασαν στον κεντρικό δρόμο της πόλης μας από το Δημαρχείο έως τον χώρο της Εμποροπανήγυρης όπου και αναπτύχθηκε το κυρίως μέρος της εκδήλωσης.

Με την έναρξη της εκδήλωσης το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος κ. Παναγιώτης Δαϊκούδης, ανατολικορωμυλιώτικης καταγωγής και ο ίδιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία γνώσης της ιστορίας και προέτρεψε το κοινό να συγκρατήσει στη μνήμη του πέντε χρονολογίες οι οποίες ήταν καθοριστικές στην ιστορία της Ανατολικής Ρωμυλίας: Το 1878, χρονιά κατά την οποία βάσει της Συνθήκης του Βερολίνου η Ανατολική Ρωμυλία ανακηρύσσεται αυτόνομο κρατίδιο, το 1885 όταν πραξικοπηματικά οι κομιτατζήδες την καταλαμβάνουν, το 1906 όταν ξεκινά ο ξεριζωμός και  οι διωγμοί με αποκορύφωμα το κάψιμο της Αγχιάλου και της Μεσημβρίας, το 1919 όταν με τη Συνθήκη του Νεϊγύ συμφωνείται η εθελούσια ανταλλαγή πληθυσμών και το  1924 που χρονολογείται ο ερχομός στη μάνα Ελλάδα.  

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Α.Ρ. κ. Γιώργος Μεριστούδης, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Ζούμε σε καιρούς που το άγχος και η μοναξιά χαρακτηρίζουν τις έτσι και αλλιώς επιφανειακές ανθρώπινες σχέσεις, σε καιρούς απρόσωπους της μονότονης καθημερινότητας και της απέλπιδας προσπάθειας. Ζούμε σε μια εποχή που η κρίση είναι ολοκληρωτική και όχι μόνο οικονομική. Σήμερα δεν χρεοκοπούν μόνον οικονομίες, κρατικές και ιδιωτικές. Χρεοκοπεί ένα ολόκληρο μοντέλο ζωής που μας επέβαλλαν εδώ και χρόνια, σπάζει η φούσκα της υπερκατανάλωσης και της υπερβολής. Για χρόνια πιστέψαμε στην χίμαιρα του εύκολου πλουτισμού, κυνηγήσαμε το όνειρο της δήθεν αναγνώρισης,  πατήσαμε σε πήλινα πόδια για να ανέβουμε κοινωνικά, πιστέψαμε στο θεό του χρήματος, μα εκείνος πλέον μας γυρίζει  την πλάτη… Ένας είναι ο δρόμος για την μεγάλη αλλαγή και ανατροπή. Η επιστροφή στις ρίζες. Η πίστη στις πατροπαράδοτες αξίες μας, η αναβίωση των ηθών και εθίμων μας,  η καλλιέργεια της συλλογικής μνήμης και αυτογνωσίας μας θα αποτελέσουν σημαντικά σταυροδρόμια στον μεγάλο δρόμο της επιστροφής. Εύχομαι το σημερινό αντάμωμά μας να αποτελέσει την αφετηρία της μεγάλης επιστροφής όπου θα ανταμώσουμε ξανά τις αξίες του παρελθόντος μας και θα ξαναβρούμε τους ανθρώπινους εαυτούς μας».

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερού Ιδρύματος «Αγία Τριάδα» και Ομότιμο Καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Νίκο Τερζή ο οποίος αναφερόμενος στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην Λειβαδίτσα τόνισε: «Το Ιερό Ίδρυμα είναι υπερτοπικό. Αγίες Τριάδες έχουμε πάρα πολλές εμείς οι Ανατολικορωμυλιώτες αλλά αυτή η Αγία Τριάδα και ο ναός που έχει οικοδομηθεί παραδίπλα, τέσσερα χιλιόμετρα από τα Κουφάλια, είναι μια υπερτοπική Αγία Τριάδα, είναι πανελλήνια, αν θέλετε και για τον Ελληνισμό εκτός Ελλάδος είναι μια και μοναδική. Αυτή η Αγία Τριάδα δεν είναι μόνο ένα εθνικοθρησκευτικό κέντρο, είναι ένα κέντρο πνευματικό και πολιτισμού… Σε αυτό το χώρο πρόκειται να στεγασθεί λαογραφικό μουσείο που θα έχει σχέση με το λαϊκό πολιτισμό και τα γενικότερα επιτεύγματα των συνανθρώπων μας από την Ανατολική Ρωμυλία. Θα στεγάσει  βιβλιοθήκη όπου και θα συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία που έχουν γραφεί για την Ανατολική Ρωμυλία και θα συνεχίσουν να γράφονται, θα στεγάσει δραστηριότητες όπως εκδόσεις που θα αφορούν την Ανατολική Ρωμυλία, καθώς και άλλες και με μια φράση θα έλεγα ότι θα αποτελέσει το κοινό σπίτι όλων των Ανατολικορωμυλιωτών από την Πελοπόννησο μέχρι τα Δίκαια, από την Κομοτηνή μέχρι την Θεσσαλία. Αυτός ο χώρος είναι ένας χώρος που ανήκει σε εμάς, είναι ένας χώρος τιμής προς τους προγόνους μας, είναι ένας χώρος για να επικοινωνήσουμε μαζί τους μυστηριακά, είναι ένας χώρος όπου θα διατηρήσουμε και θα συνεχίσουμε τις παρακαταθήκες εκείνες που μας άφησαν. Γιατί όχι μόνο ένας λαός αλλά ο καθένας άνθρωπος ξεχωριστά όταν δεν ξέρει από πού έρχεται δεν μπορεί να ξέρει πού πηγαίνει».

Ακολούθως η διοίκηση της Π.Ο.Σ.Α.Ρ. βράβευσε τους  κ.κ. Ναλμπάντη Αντώνιο, Παπάζογλου Νικόλαο και Μηνούδη Ιωάννη, οι οποίοι διατέλεσαν πρόεδροι της Ομοσπονδίας κατά το παρελθόν και εν συνεχεία είχαμε αναπαράσταση δρώμενων (εθίμων) της περιοχής της Ανατολικής Ρωμυλίας, τα οποία ήταν στενά συνδεδεμένα με τον χορό και το τραγούδι. Τα δρώμενα που αναπαρέστησαν οι σύλλογοι-μέλη της Π.Ο.Σ.Α.Ρ. ήταν  α) η Σιντιάνκα (μάζωξη γυναικών κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες σε αυλές και σπίτια της γειτονιάς όπου εκτελούν εργασίες όπως κέντημα, γνέσιμο και παράλληλα σχολιάζουν και την τοπική επικαιρότητα) β) η Καμήλα (ευετηριακό δρώμενο της Πρωτοχρονιάς με επίκεντρο την καμήλα που συμβολίζει την παραγωγικότητα και την ευημερία) γ) η Μπάμπω (δρώμενο γονιμολατρικής σημασίας, συνδεδεμένο με την Καθαρά Δευτέρα, με κεντρικό πρόσωπο την μαμή που εθεωρείτο μια ιδιαίτερα σεβαστή παρουσία στις μικρές κοινωνίες της Ανατολικής Ρωμυλίας) δ) η Ρουμπάνα (επίσης γονιμολατρικό έθιμο που θέλει τις κοπέλες να επιδεικνύουν την ομορφιά τους και τις φωνητικές τους ικανότητες σε κυκλωτικούς χορούς, στις κεντρικές πλατείες των χωριών,  κατά την γιορτή του Λαζάρου) και ε) ο γάμος. Παράλληλα με τα δρώμενα παρουσιάστηκαν και είκοσι διαφορετικοί χοροί από την περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι, στο οποίο συμμετείχε το κοινό, με τη συνοδεία ορχήστρας αποτελούμενης από οργανοπαίκτες που ασχολούνται αποκλειστικά με την παραδοσιακή μουσική της Βόρειας Θράκης απ’ όπου έλκουν και την καταγωγή τους, ενώ στο τραγούδι ήταν η συνδημότισσά μας Μαρίνα Ζωγράφου.

Τέλος, να αναφερθεί ότι τα μέγιστα για την υλοποίηση της συνάντησης συνέβαλαν και οι τριάντα περίπου εθελοντές που προέρχονται από τους πολιτιστικούς  συλλόγους των Κουφαλίων "ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ", "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ" και "ΚΑΒΑΚΛΗ".

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό που μας παραχώρησε ο Γιώργος Χατζηδήμου, τον οποίο και ευχαριστώ.

Χορευτικές επιδείξεις στα πλαίσια του πρόσφατου Ανταμώματος Ανατολικορωμυλιωτών που πραγματοποιήθηκε στα Κουφάλια

Η διοίκηση της Π.Ο.Σ.Α.Ρ. βραβεύει όσους διατέλεσαν κατά το παρελθόν πρόεδροι της Ομοσπονδίας

Η χορευτική ομάδα του ΚΑΠΗ Κουφαλίων αναπαριστά την "Σιντιάνκα"

Άλλο ένα χορευτικό στιγμιότυπο από το 4ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών

Αναπαράσταση του ευετηριακού εθίμου της καμήλας

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
14 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις