Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Το "Editorial" του δεύτερου φύλλου της εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ"
1489 αναγνώστες
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011
17:46

Κυκλοφορεί το δεύτερο φύλλο της εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ". Στη συνέχεια παραθέτω το Editorial του φύλλου αυτού:

Το σημείωμα του εκδότη

Καθημερινά παρακολουθούμε μια σημαντική συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του κράτους,  η οποία αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις στο προσεχές διάστημα με τη μορφή απολύσεων και κλεισίματος υπηρεσιών και οργανισμών. Οι προσπάθειες αυτές εξοικονόμησης χρήματος θα επιδράσουν ουσιωδώς την καθημερινότητα μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας.

Σε κάθε περίπτωση το κράτος δεν πρέπει να αποσυρθεί από σημαντικούς τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η τήρηση της δημόσιας τάξης και η απονομή της δικαιοσύνης. Ασφαλώς και στους τομείς αυτούς μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση χρημάτων όχι όμως με τη μαζική κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών. Πρόκειται για σημαντικούς τομείς, διότι η ύπαρξή τους νομιμοποιεί στη συνείδηση των πολιτών την ανάγκη ύπαρξης του κράτους και διασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο κοινωνικής ευημερίας που είναι απαραίτητο για την ανάκαμψη της κοινωνίας.

Η παροχή παιδείας πρέπει να βελτιωθεί με τη θέσπιση σοβαρών διαδικασιών και αυστηρών κανόνων και όχι να συρρικνωθεί. Ελπίζουμε ότι η έλλειψη των σχολικών βιβλίων δεν είναι το πρώτο βήμα για την απόσυρση του κράτους από την παροχή της εκπαίδευσης. Χάρη στην παιδεία διατηρείται η ελληνική γλώσσα και οι νέοι αποκτούν τη δυνατότητα να μορφωθούν και να εργασθούν. Επίσης, στον τομέα της δημόσιας υγείας πρέπει να εξοικονομηθούν χρήματα με την καταπολέμηση της διαφθοράς στην προμήθεια εξοπλισμού και φαρμάκων στα νοσοκομεία, την καταπολέμηση της αλόγιστης συνταγογράφησης φαρμάκων και προπάντων την ανάπτυξη της προληπτικής ιατρικής που κοστίζει λιγότερο και αποτρέπει την εμφάνιση ασθενειών με την προώθηση του ορθού τρόπου ζωής. Αντίθετα, η συγχώνευση νοσηλευτικών ιδρυμάτων και η απόλυση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν βελτιώνει την παροχή υπηρεσιών υγείας αλλά μας επιστρέφει στο απώτερο παρελθόν, όταν οι γιατροί σπάνιζαν και τα νοσοκομεία ήταν λιγοστά.

Θα ήταν δυστυχία να εισέλθουμε σε μια εποχή, στην οποία το κύριο μέλημα των ανθρώπων δεν θα είναι να δημιουργήσουν περιουσία, για να την κληροδοτήσουν στα παιδιά τους ή για να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους αλλά μόνο να αποταμιεύσουν μερικά χρήματα για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα προβλήματα υγείας. Εάν δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν ευχερώς τα προβλήματα υγείας και απορροφούν συνεχώς τις αποταμιεύσεις των πολιτών με ποιά ψυχολογία θα ατενίζει ο λαός το μέλλον και με ποιό ηθικό θα δημιουργήσει μια καλύτερη χώρα στη θέση αυτής που κατέστρεψαν τα κόμματα;

Οι καταχρήσεις που έγιναν και έφεραν την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την πτώχευση δεν πρέπει να αντιμετωπισθούν με καταχρήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με άλλα λόγια η συγχώνευση των σχολείων και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια κατάσταση, στην οποία ο μαθητής και ο ασθενής θα πρέπει να διανύσουν 15 ή 20 χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο και στο νοσοκομείο αντίστοιχα. Αυτό θα είναι πισωγύρισμα και θα δημιουργήσει αντιπάθεια προς την κεντρική διοίκηση εντονότερη και κυρίως μονιμότερη από την αντιπάθεια που προκαλούν οι περικοπές μισθών.

Είναι εμφανές ότι το κράτος αδυνατεί να εγγυηθεί ότι θα πληρώνει μισθούς σε όλους τους υπαλλήλους του τόσο υψηλούς όσο μέχρι πρότινος. Δεν πρέπει όμως να χάσει τη δυνατότητα να παρέχει υγεία, παιδεία και να εξασφαλίζει την τήρηση του νόμου και την επιβολή της τάξης. Αν χάσει αυτές τις δυνατότητες  τότε μεγάλο μέρος του πληθυσμού αργά ή γρήγορα θα αισθανθεί ότι δεν χρειάζεται το κράτος, δηλαδή θα διαρραγεί τελείως το κοινωνικό συμβόλαιο που πρέπει να υπάρχει μεταξύ κράτους και κοινωνίας. Και αυτό διότι, όταν οι πολίτες στερούνται την παιδεία, την τήρηση της τάξης και σε περίπτωση ασθένειας μένουν αβοήθητοι και πέφτουν θύματα κερδοσκοπίας, αρχίζουν όχι μόνο να περιφρονούν την πολιτεία αλλά και να θεωρούν ανεπιθύμητη την ύπαρξή της. Κάτι τέτοιο συμβαίνει επί πολλά χρόνια στη χώρα μας με αργό ρυθμό. Εάν η εξέλιξη αυτή επιταχυνθεί εξαιτίας ακραίων ενεργειών της κυβέρνησης, θα φθάσουμε πολύ σύντομα στην πλήρη αποξένωση του κράτους από τους πολίτες και σε μια πολυεθνική κοινωνία, όπως είναι η σημερινή Ελλάδα, κάτι τέτοιο μπορεί να έχει πολύ αρνητικό αποτέλεσμα ακόμη και για την εθνική συνοχή.

Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι νοσοκόμοι και οι αστυνομικοί δεν εργάζονται όσο θα έπρεπε, οφείλει να βρει τρόπο να τους αναγκάσει να εργαστούν, διότι η εργασία τους ωφελεί τον ελληνικό λαό και όχι να κλείσει άκριτα τις υπηρεσίες, στις οποίες εργάζονται. Η συγχώνευση π.χ. δύο ή τριών νοσοκομείων σε ένα θα μεγαλώσει τις «ουρές» αναμονής στα εξεταστήρια των νοσοκομείων, θα επιμηκύνει τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία και γενικώς θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες παροχής υγείας. Επίσης, τα κέντρα υγείας δεν πρέπει να υποβαθμισθούν ούτε να κλείσουν αλλά να αναβαθμισθούν σε μικρά νοσηλευτήρια ώστε επιτέλους οι ασθενείς να βρίσκουν εκεί την αντιμετώπιση του προβλήματός τους και να μην παραπέμπονται διαρκώς στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τις αστυνομικές υπηρεσίες. Με τη σημερινή εγκληματικότητα ο πολίτης χρειάζεται τη διαφύλαξη της τάξης και την επιβολή του νόμου περισσότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Το δημόσιο χρήμα πρέπει να διαφυλαχθεί και οι περικοπές να γίνουν εκεί όπου το κράτος ξοδεύει περισσότερα χρήματα από ότι επιβάλλουν οι ανάγκες. Πρέπει όμως να αναλογισθούμε τι μέλλον έχει μια κοινωνία χωρίς δημόσια παιδεία, χωρίς οικονομικές και εύκολα προσβάσιμες υπηρεσίες υγείας, χωρίς την επιβολή του νόμου και τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης.

Κώστας Πλαγάκος

Αξιολογήστε το άρθρο 
9 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις