Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Αναβίωση χριστουγεννιάτικων εθίμων στα Κουφάλια
2884 αναγνώστες
Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011
13:32

Το έθιμο «Κόλιντα» είναι ιδιαίτερα γνωστό στον τόπο μας και αναβιώνει κάθε χρόνο το βράδυ της προπαραμονής των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με την παράδοση του γηγενούς πληθυσμού η φράση «κόλιντα μπάμπου» που αναφωνούν όσοι συμμετέχουν στα «κόλιντα» σημαίνει «σφάζουν γιαγιά» και τα εδέσματα που καταναλώνονται εκείνο το βράδυ θεωρείται ότι κερνιούνται στη μνήμη των νηπίων της Βηθλεέμ που σφαγιάστηκαν κατόπιν εντολής του βασιλιά της Ιουδαίας Ηρώδη.  Σύμφωνα δε με την παράδοση των Καβακλιωτών «Κόλιντα» ήταν το όνομα μιας πρακτικής μαμής που ήταν ιδιαίτερα γνωστή σε ολόκληρη την επαρχία της Βηθλεέμ όπου γεννήθηκε ο Χριστός. Όταν όλες οι ενδείξεις οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η γέννηση του Χριστού πλησίαζε, μικροί και μεγάλοι με ιδιαίτερη λαχτάρα άρχισαν να φωνάζουν «Μπάμπου κόλιντα, Κόλιντα Μπάμπου, Μπάμπου Κόλιντα». Έψαχναν, δηλαδή, να βρουν τη μαμή που θα βοηθούσε την Παναγία να φέρει στον κόσμο, γερό, το βρέφος που θα έσωζε την ανθρωπότητα από την αμαρτία.

Όπως συμβαίνει εδώ και δέκα περίπου χρόνια έτσι και φέτος οι συνδημότες μας Γιώργος και Λάζαρος Τζήκας (στο συνεργείο του πρώτου) καθώς και ο Κώστας Τσάγκαλος (στην αυλή του σπιτιού του, απ’ όπου και οι φωτογραφίες) φρόντισαν να μας θυμίσουν το έθιμο και δεκάδες συνδημοτών μας τίμησαν δεόντως τα πλούσια εδέσματα που προσέφεραν οι δύο παρέες δίπλα στις φωτιές, όπως ακριβώς επιτάσσει το έθιμο.  

Με παραδοσιακούς  ήχους και παραδοσιακές φορεσιές «πλημμύρισαν» το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων πολλά από τα σπίτια των Κουφαλίων   χάρις στην πρωτοβουλία του συλλόγου «ΤΟ ΚΑΒΑΚΛΗ», μέλη του οποίου επισκέφθηκαν σπίτια συνδημοτών μας και έψαλαν παραδοσιακά κάλαντα. Η παραπάνω πρωτοβουλία έδωσε, κυριολεκτικά, χρώμα στο βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων καθώς τα μέλη του «ΚΑΒΑΚΛΗ» τύγχαναν ένθερμης υποδοχής όπου και αν πήγαιναν. Στην φωτογραφία οι χορευτές του συλλόγου κατά την επίσκεψή τους στο σπίτι μου.

Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις