Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας
1525 αναγνώστες
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012
17:24

 

Του Κώστα Πλαγάκου, Οικονομολόγου – Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλκηδόνος


Ως γνωστό, τα ασφαλιστικά ταμεία απειλούνται με πτώχευση και το μέλλον των συντάξεων είναι αβέβαιο. Μετά το ‘’κούρεμα’’ των απαιτήσεών τους από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν η μείωση της περιουσίας τους είναι δυσαναπλήρωτη. Το κράτος δεν θα μπορέσει εύκολα να τα χρηματοδοτήσει, διότι το απαγορεύουν οι δανειστές μας. Η έλλειψη ικανοποιητικού αριθμού νέων εργαζομένων λόγω δημογραφικού προβλήματος, ανεργίας και ανασφάλιστης εργασίας, οι οποίοι θα τροφοδοτούσαν με εισφορές τα ασφαλιστικά ταμεία, επιδεινώνει την κατάσταση. Για πολλά χρόνια οι χρηματικές εισροές στα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι μικρότερες από τις ανάγκες τους.
Από την άλλη πλευρά πληροφορούμαστε ότι προετοιμάζεται η εξόρυξη του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της χώρας μας, κυρίως πετρελαίου. Δυστυχώς, λόγω της ουσιαστικής πτώχευσης της χώρας μας ο πλούτος από την εξόρυξη πετρελαίου ή ενδεχομένως και άλλων ορυκτών δεν θα παραμείνει στην Ελλάδα και δεν θα ωφεληθεί ο ελληνικός λαός αλλά, όπως φαίνεται, θα διοχετευθεί στην ικανοποίηση των ξένων κρατών και των αλλοδαπών φορέων που δέχθηκαν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να μην χρεοκοπήσει ασύντακτα.
Σε αυτή την κατάσταση είναι ηθική ευθύνη της επόμενης κυβέρνησης να εξασφαλίσει την προικοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων με μέρος των οικονομικών πόρων που προσδοκάται ότι θα εξαχθούν από τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Αν όντως η Ελλάδα γίνει πετρελαιοπαραγωγός χώρα, πρέπει να εξασφαλιστεί μέρος των εσόδων από την άντληση του πετρελαίου για τους ελάχιστους εναπομείναντες μετά τις συνενώσεις ασφαλιστικούς οργανισμούς. Έτσι, θα υποστηριχθεί η επιβίωση τους. Οι κυβερνήσεις έφεραν τα ασφαλιστικά ταμεία στο χείλος του γκρεμού με τις κομματικές διοικήσεις που διόριζαν και με την οικονομική κακοδιαχείριση που ανέχτηκαν, αν δεν την επιδίωξαν κιόλας. Τώρα έχουν την ευθύνη και την ιστορική ευκαιρία, έστω και την ύστατη στιγμή, να παράσχουν στα ασφαλιστικά ταμεία ένα χέρι βοήθειας, για να διατηρηθούν στη ζωή. Την ευκαιρία αυτή την προσφέρουν τα διαφαινόμενα έσοδα από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.
Θα ήταν πολύ μεγάλο δεινό για τον ελληνισμό, να εξορυχθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας με όφελος μόνο των ξένων εταιριών και όχι της ελληνικής κοινωνίας. Κοιτάσματα ορυκτών που υπάρχουν στην Ελλάδα από τα πανάρχαια χρόνια θα εξαντληθούν μέσα σε λίγες δεκαετίες και η ελληνική κυβέρνηση, οι Έλληνες εργαζόμενοι και οι ελληνικές εταιρίες δεν θα καρπωθούν ούτε ένα μικρό μέρος του πλούτου. Δηλαδή, η ελληνική κοινωνία δεν θα ωφεληθεί σχεδόν καθόλου σε αντίθεση με τους Ολλανδούς και τους Νορβηγούς που ζούνε επίσης σε μικρές χώρες αλλά χρηματοδότησαν την ανάπτυξη των χωρών τους και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου τους από την εκμετάλλευση των δικών τους κοιτασμάτων πετρελαίου στον Ατλαντικό Ωκεανό. Όταν το πετρέλαιο εξαντληθεί, δεν θα ξαναδημιουργηθεί, ώστε να έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία εκμετάλλευσής του, διότι τα ορυκτά σχηματίζονται σε εκατομμύρια χρόνια. Θα νιώθουμε πικρία για πολλά χρόνια, όταν συνειδητοποιήσουμε ότι θα είμαστε φτωχοί πολίτες πετρελαιοπαραγωγού κράτους, όπως συμβαίνει π.χ. στο Ιράκ, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Αλγερία και τη Νιγηρία.
Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί είναι οι συλλογικοί φορείς των πιο θεμιτών οικονομικών αλλά μη κερδοσκοπικών συμφερόντων εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών. Είναι θεσμοί, συνδεδεμένοι με τη μορφή του ελληνικού κράτους και αποτελούσαν εγγύηση για την περίθαλψη και τη σύνταξη εκατομμυρίων συμπολιτών μας. Το ΙΚΑ ιδρύθηκε το 1936, επιβίωσε του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, της κατοχής, του εμφυλίου, της δικτατορίας και όλων των πολιτικών ανωμαλιών που έπληξαν τη χώρα. Περίπου τα ίδια ισχύουν για όλους τους εναπομείναντες ασφαλιστικούς οργανισμούς, έστω και αν συγχωνεύθηκαν και άλλαξαν όνομα. Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί εξασφαλίζουν το βιοτικό επίπεδο και την υγεία των πολιτών και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και σταθερότητα. Η αποδυνάμωση του κράτους τους καθιστά σημαντικότερους, ακόμη και αν προσωρινά δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε λόγω της σύγχυσης που έφερε η οικονομική καταστροφή. Γι’ αυτό πρέπει στις συμβάσεις, που θα υπογράψει η κυβέρνηση για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, να προβλεφθεί ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν μερίδιο στα έσοδα από την εξόρυξή του. Θα είναι δηλαδή θεσμικοί εταίροι στην εκμετάλλευση των πολύτιμων ορυκτών που υπάρχουν στην ελληνική γη και θάλασσα. Έτσι, θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν εν μέρει την περίθαλψη και τις συντάξεις των ασφαλισμένων και θα μπορούμε στο μέλλον να λέμε ότι η δημόσια περιουσία δεν εξήχθη ολόκληρη αλλά βοήθησε λίγο και τον ελληνικό λαό.
 

Αξιολογήστε το άρθρο 
6 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις