Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


1922-2012 Μνήμες Μικράς Ασίας, 90 χρόνια μετά
1036 αναγνώστες
Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012
23:31

Ενενήντα ολόκληρα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Και όμως οι μνήμες παραμένουν ανεξίτηλες, καθώς είναι αδύνατο να λησμονηθούν σχεδόν 3000 έτη ιστορίας και πολιτισμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από το τραγικό έτος 1922 ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σμυρναίων-Μικρασιατών Βαθυλάκκου διοργάνωσε εκδήλωση-αφιέρωμα στις Ελληνικές Μικρασιατικές Αλησμόνητες Πατρίδες την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Την εκδήλωση, όπως μας ενημερώνει ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βαγγέλης Παπάζογλου, τίμησαν με την παρουσία τους αντιπροσωπείες πολλών Μικρασιατικών Σωματείων και συγκεκριμένα: η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.), η Ιωνική Εστία Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας (Ν. Αττικής), ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Εφέσου (Ν. Πιερίας) «Ο Ηράκλειτος», ο Σύλλογος Σμυρναίων-Μικρασιατών Ελευθερίου-Ν. Κορδελιού «Η Αγία Φωτεινή», ο Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου, ο Λαογραφικός Σύλλογος Ν. Ρυσίου «Η Αρετσού», ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Μαγνησίας, ο Σύλλογος Μικρασιατών και άλλων προσφύγων Διαβατών «Το Φανάρι», ο Σύλλογος Τσεσμελήδων Αγ. Παρασκευής Ν. Μηχανιώνας «Το γιαλουδάκι», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Μυλοτόπου (Γιαννιτσών) «Οι Καππαδόκες» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλλικού «Ο Εχέδωρος».

Μετά τη Θεία Λειτουργία, παρουσία του Μητροπολίτη Πολυανής & Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στον Βαθύλακκο ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο «Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης». Στον χώρο αυτό πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον καθηγητή θεολογίας κο Παναγιώτη Ελευθερίου, ο οποίος ανακοίνωσε ονόματα στρατευμένων από τους τόπους καταγωγής των κατοίκων του Βαθυλάκκου (Σεβντίκιοϊ Σμύρνης, Αλή Αγά κ.ά.) που έχασαν τη ζωή τους κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Έπειτα, ακολούθησε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Βαθυλάκκου, η οποία περιελάμβανε αφήγηση των γεγονότων από τον πρώτο διωγμό του 1914 έως το 1922 και τον ερχομό των προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια της Σμύρνης, της προσφυγιάς και μεταπροσφυγικά που απέδωσε η χορωδία του Συλλόγου. Η πιο συγκινητική ίσως στιγμή ήταν όταν στο τέλος της εκδήλωσης έγινε απονομή εικόνων του Εθνομάρτυρος Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου στους εναπομείναντες πρόσφυγες 1ης γενιάς του Βαθυλάκκου.

Στιγμιότυπο από την πετυχημένη εκδήλωση που πραγματοποίησε πριν από έναν περίπου μήνα ο Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Σμυρναίων - Μικρασιατών Βαθυλάκκου

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
6 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις