Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Συνέντευξη Στέλιου Παπαθεμελή στην εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ"
931 αναγνώστες
Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012
10:34

 

Στο 15ο φύλλο της εφημερίδας «ΕΝΟΤΗΤΑ» που κυκλοφορεί εντός των επόμενων ημερών φιλοξενείται μία πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του πρώην Υπουργού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και σημερινού Προέδρου της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιου Παπαθεμελή. Στη συνέχεια παρατίθενται ορισμένα από τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Παπαθεμελή.

Φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ ή τουλάχιστο να συρρικνωθεί κι άλλο και να παραμείνει μικρό για πάντα. Θεωρείτε ότι θα δημιουργηθεί σύντομα διάδοχο σχήμα, για να καλύψει τον λεγόμενο κεντροαριστερό χώρο ή αυτός θα καλύπτεται τα επόμενα χρόνια σε μεγάλο βαθμό από τον ΣΥΡΙΖΑ και πιθανόν τη ΔΗΜΑΡ;
Το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ διελύθη στα εξ ων  συνετέθη. Η Ν.Δ. επιβιώνει προσωρινά, αλλά με την ολοκλήρωση των εξοντωτικών μέτρων θα ακολουθήσει νομοτελειακά και γρήγορα την τύχη του ΠΑΣΟΚ. Όλο το πολιτικό προσωπικό θα εξαφανισθεί όπως συνέβη στην Τουρκία, στην Ιταλία κ.λ.π.Οι συνθήκες σπρώχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ «με το ζόρι» στην εξουσία. Αν όμως αυτός δεν ανακαλύψει έγκαιρα τις Ελληνικές Αξίες της ζωής και τον Πατριωτισμό, με ποιο εθνικό όραμα θα διαχειρισθεί αποτελεσματικά την πιο δύσκολη και πιο κινδυνώδη φάση της σύγχρονης ιστορίας μας; Εξ άλλου η πολιτική, όπως και η φύση, μισεί το κενό. Γι’ αυτό θα δημιουργηθούν νέα σχήματα. Η τραγωδία που βιώνουμε θα παραμείνει ωστόσο χωρίς κάθαρση, αν τα νέα σχήματα είναι κατ’ εικόνα και ομοίωση των παλαιών. Εδώ τον λόγο έχει ο λαός, ο οποίος δυστυχώς δεν είναι πάντοτε σοφός όσο και αν κάποιοι τον βαυκαλίζουν για το αντίθετο. Στον Ελληνισμό, τον επιχώριο και τον μείζονα,  υπάρχουν σοφοί, ικανοί και τίμιοι άνθρωποι με εθνικό όραμα και πατριωτισμό. Να τους βρούμε!

 

Θεωρείτε ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στη ζώνη του ευρώ;

Το ευρώ δεν είναι κάποιος παράδεισος από τον οποίο θα έπρεπε να θρηνήσουμε την όποια έξοδό μας. Στερούμενο οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης κατάντησε ψευδώνυμο του μάρκου και εργαλείο επιβολής της γερμανικής ηγεμονίας. Καμία χώρα της Ε.Ε. που δεν ανήκει στη Ευρωζώνη δεν παρουσίασε προβλήματα «ελληνικού τύπου», ενώ αυτές που σήμερα νοσούν, στη Νότια Ευρώπη, ανήκουν όλες στην Ευρωζώνη. Αυτόν τον καιρό κλυδωνίζεται άσχημα και είναι άδηλο ακόμη και το εγγύς μέλλον του. Πρέπει επί τέλους να το απομυθοποιήσουμε. Δεν ανήκω στο «λόμπι της δραχμής», αλλά μόνον τυφλοί «τα τ’ ώτα, τον τε νουν, τα τ’ όμματα», δεν αντιλαμβάνονται ότι το υπό εκτέλεση μνημονιακό «Πρόγραμμα» οδηγεί αναπόφευκτα στο χάος. Οι Ευρωγερμανοί έχουν κατεβάσει εσχάτως τους απειλητικούς τόνους περί αποπομπής μας, αλλά εξακολουθούν να μας υπονομεύουν. Εμείς  ωστόσο υποτιμούμε το γεγονός ότι μια δική μας απειλή για έξοδο, όταν όλοι τους έχουν συνειδητοποιήσει τις βαρύτατες γι’ αυτούς συνέπειες μιας τέτοιας εκδοχής, είναι το αποτελεσματικότερο διαπραγματευτικό μας όπλο. Οι κυβερνώντες όμως της τελευταίας τριετίας, δεν διαπραγματεύονται. Παραδίδονται αμαχητί!

 

Σήμερα, εκατό χρόνια μετά από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, η Θεσσαλονίκη τείνει να ξαναγίνει πολυεθνική και οι σχετικές αντιλήψεις (επανασύνδεση με το οθωμανικό παρελθόν) βρίσκουν θεωρητικά ερείσματα και υποστήριξη μεταξύ των πολιτικών και των διανοουμένων. Δεδομένης και της οικονομικής και ηθικής αδυναμίας του ελληνικού κράτους, πιστεύετε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν σοβαρές αμφισβητήσεις για τη σκοπιμότητα παραμονής της στο ελληνικό κράτος;

Διακινούνται τον τελευταίο καιρό με αρχιτρίκλινο ιδίως τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και πλειάδα εθνομηδενιστών, πανεπιστημιακών και λοιπών δημοσιογραφούντων ατόμων, ξεπερασμένες ιδέες για ανασύσταση μιας όπως τη λένε «πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης». Την εποχή που η αμφιλεγόμενη πολυπολιτισμικότητα-διαπολιτισμικότητα έγινε διεθνώς «λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι, ατάκτως ερριμμένα». Κάποιοι θέλουν να μας την επιβάλλουν στην πόλη μας όπως την επέβαλαν στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Στα 500 χρόνια της τουρκικής δουλείας, η Θεσσαλονίκη ως κατεχόμενη πόλη υπέστη όλα τα φοβερά δεινά της εχθρικής Κατοχής: αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσής της, βίαιους εξισλαμισμούς, εποικίσεις κ.λ.π. Οι εραστές του μοντέλου μιας Κατεχόμενης πόλης, προφανώς νοσταλγούν την Τουρκοκρατία, από την οποία μας απήλλαξε η νικηφόρα προέλαση του στρατού μας 100 χρόνια πριν. Θα είμασταν σχιζοφρενείς να υποβληθούμε σε εθελούσια αυτή τη φορά υποδούλωση.

 

Συμφωνείτε πλήρως, εν μέρει ή καθόλου με την άποψη του κυρίου Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε»;

Δεν ασχολούμαι με τα… άσματα του «Μεγάλου Τραγουδιστή»…

 

Επίσης, σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας του με κάποιο από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα, μεταξύ των άλλων, ο κ. Παπαθεμελής  αναφέρει:

«…Επ’ ευκαιρία, το ελληνικό πολιτικό σύστημα όπως διαμορφώθηκε μεταπολιτευτικά, αναδείχθηκε βάναυσα κομματοκρατικό και αθεράπευτα πελατειακό. Εσωκομματική δημοκρατία δεν υφίσταται. Ο αρχηγός - από ένα σημείο κληρονομικός - ενεργεί ως δικτάτωρ στο κόμμα του. Μετά ιδίως την κατάρρευση του «αντιπάλου δέους» του κομμουνισμού, ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός κατέστησε διεθνώς και εδώ τα κόμματα θυγατρικές της τραπεζικής βιομηχανίας. Αυτά δαπανούν ιλιγγιώδη ποσά για την πολυτελή λειτουργία τους, τα οποία δεν προέρχονται από συνδρομές των μελών τους, αλλά από «χορηγίες» επί αντιπαροχή από τους έχοντες και κατέχοντες. Οι τελευταίοι τέμνουν οριζοντίως και καθέτως τις κοινοβουλευτικές ομάδες, καθιστώντας απολύτως ελεγχόμενα τα κόμματα και βεβαίως τις κυβερνήσεις που αυτά συγκροτούν. Επί Σημίτη νομιμοποιήθηκε με το πρόσχημα της τάχα απεξάρτησης από ιδιωτικούς χρηματοδότες, η αφαίμαξη του κρατικού προϋπολογισμού. Το καρτέλ των κομμάτων της Βουλής αυτοχρηματοδοτείται έκτοτε αδρά από το κράτος. Αλλά μόνον αυτό; Το καρτέλ λυμαίνεται κατ’ αποκλειστικότητα και το άλλο πανίσχυρο όπλο, τον τηλεοπτικό χρόνο. Έτσι κατοχυρώνει την αναπαραγωγή του και την διαιώνισή του. Οι εξαιρέσεις είναι συγκυριακές και επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Αυτοί οι κανόνες του παιχνιδιού είναι αντισυνταγματικοί, άδικοι και ανήθικοι. Αλλά εξακολουθούν να ισχύουν.

Η παράμετρος εκλογικός νόμος είναι επίσης δομική. Μόνον η απλή αναλογική θα απελευθέρωνε πολιτικές δυνάμεις και ικανά πρόσωπα και θα καθιστούσε τα κόμματα φυτώρια δημοκρατίας…».

 

 Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στον Κώστα Πλαγάκο ο κ. Παπαθεμελής

Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις