Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Ανάγκη, μέλλον και ηθική
871 αναγνώστες
Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012
14:39

Αναρτώ το άρθρο μου με τίτλο «Ανάγκη, μέλλον και ηθική» που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Karfitsa» (σελίδα 21), η οποία διανέμεται στην Θεσσαλονίκη, κάθε Σάββατο, δωρεάν.

Όλες τις σελίδες της εφημερίδας μπορείτε να τις δείτε εδώ:issuu.com/plagakos/docs/karfitsa_24-11-2012_

 

 

Ανάγκη, μέλλον και ηθική

Γνωρίζουμε όλοι ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται τα τελευταία χρόνια δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν την κοινωνική δικαιοσύνη και την ηθική. Είναι σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο σκληρά αλλά άδικα. Βεβαίως, στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ζούμε και μετά από τόσο χρόνια ραθυμίας δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για την ορθή επεξεργασία των μέτρων, ώστε να είναι ταυτόχρονα αποτελεσματικά και δίκαια στο μέτρο του δυνατού. Η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι τα μέτρα είναι άδικα, επειδή πρέπει να ληφθούν γρήγορα και αναγκαστικά. Ο άδικος χαρακτήρας των αντιλαϊκών μέτρων μπορεί μεν να δικαιολογείται πρόσκαιρα στη συνείδηση πολλών πολιτικών αλλά δεν θα δικαιωθεί στο μέλλον.

Όταν ξεκαθαρίσει η σημερινή κατάσταση είτε με τη διάσωση είτε με την πλήρη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα πρέπει να οργανώσουν την εθνική οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και την ελληνική κοινωνία σε νέα πρότυπα, αυτά που θα κριθεί ότι ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χώρας. Τότε θα χρειάζεται ευρεία λαϊκή συναίνεση, διότι καμία χώρα δεν είναι δυνατό να κυβερνάται επί μακρόν με βάση τον φόβο και την πίεση της ανάγκης χωρίς τη συναίνεση του λαού. Τότε ακριβώς θα εκδηλωθούν ορισμένες συνέπειες του άδικου χαρακτήρα των σκληρών μέτρων, που είναι προς το παρόν αόρατες.

Η πλειονότητα των πολιτών θα έχει νιώσει επί πολλά χρόνια αδικημένη και θα έχει μόνο τη γεύση της ήττας με όλα τα απωθημένα που συνεπάγεται. Οι περισσότεροι θα νιώθουν ταπεινωμένοι από το κράτος, επειδή άλλος έχασε τη δουλειά του, άλλος το μεγαλύτερο μέρος του μισθού του, άλλος τις αποταμιεύσεις του πληρώνοντας φόρους και άλλος επειδή θα αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες για τις σπουδές των παιδιών του ή την αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας. Όταν σταδιακά επανέλθουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε συνθήκες σταθερότητας όλοι αυτοί θα είναι καχύποπτοι απέναντι στο κράτος, θα το νιώθουν εχθρικό και σε κάθε ευκαιρία θα προσπαθούν να κερδίσουν εις βάρος του, επειδή θα θεωρούν ότι το κράτος τους καταδιώκει και η περιουσία τους υπάρχει μόνο για τους διεθνείς δανειστές.

Από την άλλη πλευρά, όσοι κατορθώσουν εν καιρώ κρίσης να διατηρήσουν παχυλές αμοιβές και προνόμια ή έχουν κρύψει στο εξωτερικό τα παρανόμως αποκτηθέντα χρήματά τους, θα θεωρούν ότι αυτοί είναι υπεράνω νόμων και ότι οι στερήσεις είναι μόνο για τους άλλους. Και αυτοί θα προσπαθούν διαρκώς να κερδοσκοπούν εις βάρος του κράτους και συνεπώς της υπόλοιπης κοινωνίας.

 

Τα ανεπτυγμένα κράτη θεμελιώνονται πρωτίστως σε ανθρώπους με υγιή νοοτροπία. Αυτοί στηρίζουν την εφαρμογή του δικαίου και την πρόοδο της πολιτείας. Με τέτοια νοοτροπία που διαμορφώνουν στον ελληνικό λαό οι κυβερνήσεις αυτής της περιόδου, υπονομεύουν, έστω και άθελά τους, την ανασυγκρότηση της Ελλάδας σε υγιείς βάσεις και δημιουργούν τις προϋποθέσεις εμφάνισης ενός νέου φαύλου κύκλου, στον οποίο θα κυριαρχούν ξανά τα ταπεινά ένστικτα, τα απωθημένα, ο έντονος ατομισμός και η επιθυμία για λεηλασία της δημόσιας περιουσίας. 


 


 

Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις