Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Για άλλη μια χρονιά αναβίωσε στη Νέα Μεσημβρία το παμπάλαιο έθιμο «τα βρεξίματα των γαμπρών»
758 αναγνώστες
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013
18:15

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μεσημβρίας για δέκατη συνεχή χρονιά αναβίωσε το έθιμο «Τα Βρεξίματα των Γαμπρών».
Παρά της πολύ κακές καιρικές συνθήκες και τον ισχυρό βαρδάρη, την Κυριακή 6 Ιανουαρίου οι γαμπροί του 2012, τηρώντας την παράδοση, με συνοδεία κουμπάρων και μουσικών οργάνων οδηγήθηκαν στην πλατεία του Πολιτιστικού Συλλόγου όπου ο κουμπάρος τους κατάβρεξε.
Πρόκειται για ένα έθιμο 300 και πλέον ετών που οι πρόγονοι των κατοίκων της Νέας Μεσημβρίας φέρανε το 1925 από τη Μεσημβρία του Ευξείνου Πόντου.
Στις 7 Ιανουαρίου μετά τη θεία λειτουργία οι γαμπροί που παντρεύτηκαν την προηγούμενη χρονιά, συνοδευόμενοι από τους κουμπάρους τους και από μουσικά όργανα πήγαιναν στη θάλασσα όπου ο κουμπάρος έβρεχε τον γαμπρό αφενός μεν για εξαγνισμό από τον πρότερο ελεύθερο βίο και αφετέρου για να σκληραγωγηθούν ώστε να αντέξουν τα βάρη του έγγαμου βίου. Μετά τα βρεξίματα των γαμπρών ακολουθούσε γλέντι με μουσική και κρασί όπου συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι.
Στο ρόλο του κουμπάρου φέτος ήταν ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης κος Βενιαμίν Καρακοστάνογλου.
Φέτος για πρώτη χρονιά, και πλέον καθιερώνεται, το έθιμο αναβίωσε στην Νέα Μεσημβρία ανήμερα των Φώτων, μετά την θεία λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων, καθώς είναι επίσημη αργία αφού οι γαμπροί είναι αυτοί που πραγματικά παντρεύτηκαν το προηγούμενο έτος και λόγο υποχρεώσεων δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στην αναβίωση του εθίμου στις 7 Ιανουαρίου.
 

Αξιολογήστε το άρθρο 
5 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις