Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση (Άρθρο στην Εβδομαδιαία Εφημερίδα Karfitsa)
1002 αναγνώστες
Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013
20:17

Στο σημερινό φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Karfitsa που κυκλοφορεί στην Θεσσαλονίκη, φιλοξενείται άρθρο μου με τίτλο "Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση".  Στη συνέχεια παραθέτω το παραπάνω άρθρο, το οποίο μπορείτε να δείτε και εδώ: issuu.com/plagakos/docs/karfitsa_16-02-2013_(Σελίδα 10)

 

Όσοι ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση αντιλαμβάνονται την ύπαρξη πολλών θέσεων και οργανισμών άχρηστων στην κυριολεξία. Όταν όλο και περισσότεροι φόροι πλήττουν τις οικογένειες, καταργούνται σχολεία και συγχωνεύονται νοσοκομεία, εφορίες και άλλες υπηρεσίες, η κυβέρνηση επιτρέπει την ύπαρξη αντιπαραγωγικών και αναποτελεσματικών οργανισμών και θέσεων με ασαφές αντικείμενο.

Σύνδεσμοι διαχείρισης απορριμμάτων, οργανισμοί λαϊκών αγορών, αναπτυξιακές εταιρείες υποτίθεται ότι επιτελούν σημαντικό έργο και δεν καταργούνται ακόμη και στη σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία ενώ τις αρμοδιότητές τους θα μπορούσε να τις αναλάβει η σχετική υπηρεσία της αυτοδιοίκησης και να τις ασκεί το ίδιο καλά. Δεν δικαιολογείται η αποκοπή τμημάτων της κοινωφελούς δράσης και γενικά των αρμοδιοτήτων της δημόσιας διοίκησης και η δημιουργία καινούργιων οργανισμών και άλλων φορέων, για να ασκούν αυτά τα καθήκοντα.

Αυτή η τάση ξεκίνησε και αναπτύχθηκε παλιότερα, όταν η Ελλάδα δανειζόταν πολλά χρήματα και δημιουργούσε θέσεις εργασίας χωρίς πραγματικό αντικείμενο και ιδίως θέσεις διοίκησης, για να τις καταλαμβάνουν οι κομματικοί παράγοντες. Έτσι, δημιουργήθηκαν πολλοί τέτοιοι οργανισμοί, οι οποίοι επίσημα δεν ανήκουν στο δημόσιο αλλά δεν είναι ούτε του ιδιωτικού τομέα και στους οποίους διορίζονται πρόεδροι και διοικητές οι ευνοούμενοι των κομμάτων. Την ίδια ώρα οι υπάλληλοι των δημοσίων υπηρεσιών απειλούνται με διαθεσιμότητα ή και απόλυση, επειδή κρίνονται ως μη απαραίτητοι. Θα μπορούσαν να είναι πολύ απαραίτητοι, εάν όλες οι αρμοδιότητες του δημοσίου έφευγαν από αυτούς τους ομιχλώδεις οργανισμούς και συγκεντρωνόταν στις δημόσιες υπηρεσίες.

Στην πραγματικότητα οι οργανισμοί αυτοί εξυπηρετούν έναν μόνο σκοπό. Τον διορισμό των κάθε είδους πολιτευτών και κομματικών ανθρώπων στις διοικήσεις τους, έτσι ώστε να μην επιστρέψουν στις εργασίες τους αλλά να ζούνε αργόμισθοι και να ασχολούνται σε όλη τη ζωή τους επαγγελματικά με την πολιτική. Έτσι και αυτοί είναι ικανοποιημένοι, κερδίζουν χρήματα, νιώθουν σπουδαίοι, κάνουν προσλήψεις και γενικά ετοιμάζουν την επόμενη προεκλογική εκστρατεία τους αλλά και τα κόμματα διατηρούν ισχυρούς τους μηχανισμούς ελέγχου της ψήφου των πολιτών μέσω της κομματικής ιεραρχίας που διορίζεται σε κάθε είδους προεδρικά, διευθυντικά διοικητικά αξιώματα.  

Το ίδιο ακριβώς ισχύει με τους διαφόρους έμμισθους συμβούλους που δικαιούνται να έχουν οι δήμαρχοι, νομάρχες, υπουργοί κλπ. Είναι κατανοητό ότι ο υπουργός π.χ. Οικονομικών ή Ανάπτυξης λόγω του δύσκολου αντικειμένου του πρέπει να έχει έμμισθο σύμβουλο εκτός από τους ανώτερους υπαλλήλους του υπουργείου του, έναν ειδικό, λ.χ. έναν καθηγητή πανεπιστημίου. Δεν είναι όμως κατανοητό, για ποιό λόγο πρέπει να υπάρχουν έμμισθοι σύμβουλοι στην τοπική και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Εάν ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης θελήσει κάποτε τις συμβουλές κάποιου προσώπου που εκτιμάει τη γνώμη του, μπορεί να τη ζητήσει. Δεν χρειάζεται να φορολογούνται οι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί, για να πληρώνονται αποτυχημένοι πολιτευτές και άλλοι κομματικοί παράγοντες μόνο και μόνο, για να συνεχίσουν να είναι μέσα στα πράγματα, να εμφανίζονται ως σπουδαίοι και να επηρεάζουν τις εξελίξεις.

Δυστυχώς τα μνημόνια δεν επέβαλαν την κατάργηση όλων αυτών των κομματικών θέσεων και είναι απογοητευτικό ότι η κυβέρνηση δεν τις καταργεί. Άλλωστε, οι κομματικοί παράγοντες έχουν τις θέσεις μόνο για τους τύπους. Την ουσιαστική δουλειά την κάνουν οι υπάλληλοι, οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενο. Οι ίδιοι υπάλληλοι θα εργαζόταν πιο παραγωγικά, αν δεν είχαν κομματικούς προϊσταμένους αλλά ανήκαν σε μία από τις υπάρχουσες δημόσιες, δημοτικές ή νομαρχιακές υπηρεσίες και εργαζόταν υπό τη διεύθυνση του υπηρεσιακού προϊσταμένου τους.

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
9 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις