Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Κυκλοφόρησε το 17ο Φύλλο της εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ"
1302 αναγνώστες
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013
21:08

Κυκλοφόρησε το 17ο φύλλο της εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ: issuu.com/enotita/docs/17th

Ακολουθεί το "Σημείωμα του Εκδότη" του παραπάνω τεύχους.

 

Σημείωμα του Εκδότη

Πρακτικά μέτρα για την τόνωση της παραγωγής και την ενίσχυση των επιχειρήσεων

Διαρκής κατάληξη όλων των αναλύσεων, κυβερνητικών, αντιπολιτευτικών και διεθνών για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ότι δεν θα επέλθει βελτίωση χωρίς ανάπτυξη.  Όλοι πιστεύουν ή λένε ότι πιστεύουν ότι η επιβολή νέων φόρων δεν ωφελεί άλλο και ότι η ανάκαμψη της χώρας θα έρθει μέσω της ανάπτυξης και μάλιστα μέσω της παραγωγής.

Η άνθηση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, δηλαδή της παραγωγικής δραστηριότητας προϋποθέτει ορισμένα πράγματα, τα οποία στην κατάσταση της οικονομικής στενότητας, στην οποία βρίσκεται το κράτος, είναι ασύμβατα με την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και τους φιλόδοξους εισπρακτικούς στόχους.

Όλα αυτά συνοψίζονται στο χαμηλό κόστος λειτουργίας της επιχείρησης τα πρώτα χρόνια, μέχρι να σταθεροποιηθεί στην αγορά. Ο νέος επαγγελματίας πρέπει να αγοράσει εξοπλισμό, να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές για τον εαυτό του, ενδεχομένως ενοίκιο, να αγοράζει πρώτες ύλες, να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα με πρώτη τη ΔΕΗ, διότι η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είναι η σημαντικότερη παράμετρος σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα και να πληρώνει υψηλούς φόρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο ΦΠΑ είναι 23% και ο φόρος εισοδήματος 26%. Επομένως, το 49% των κερδών το εισπράττει η εφορία. Όλα μαζί τα παραπάνω έξοδα συχνά είναι μεγαλύτερα από τα προσδοκώμενα έσοδα και δεν αφήνουν περιθώριο έναρξης παραγωγικής δραστηριότητας και γενικώς ελεύθερου επαγγέλματος. Εφ’ όσον ο νέος παραγωγός και γενικώς επαγγελματίας μέχρι να σταθεροποιηθεί η δουλειά του θα έχει μειωμένα έσοδα και μάλιστα ίσως και λιγότερα από ένα μισθωτό, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι δυνατό να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκιο, λειτουργικά έξοδα, φόρους και να του περισσεύουν και λίγα χρήματα, για να ζήσει. Αναγκαστικά θα συνεχίσουν να τον χρηματοδοτούν οι γονείς του, αν βεβαίως μπορούν. Έτσι όμως δεν θα έλθει η ανάπτυξη. Ακόμη και αν ξαναρχίσουν οι τράπεζες να δανείζουν χρήματα για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, θα είναι αδύνατο να υπάρξουν επαρκή κέρδη, ώστε να αποπληρωθεί το δάνειο με τους τόκους και επιπλέον να ζήσει από τη δουλειά του ο νέος βιοτέχνης, αγρότης ή κτηνοτρόφος. Επομένως, με τα τωρινά δεδομένα είτε πρέπει να υπάρξουν επιδοτήσεις, οπότε ενδέχεται να επιστρέψουμε στον προηγούμενο φαύλο κύκλο της κρατικοδίαιτης οικονομίας με την κατάχρηση των επιδοτήσεων, ή όλες οι προσπάθειες των νέων φιλόδοξων ανθρώπων είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

Η λύση κατά την άποψη της ΕΝΟΤΗΤΑΣ είναι να δοθεί το δικαίωμα στους νέους ανθρώπους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή αγαθών να αρχίσουν το επάγγελμά τους χωρίς να επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές για τον εαυτό τους τα πρώτα τρία χρόνια και να προσλάβουν προσωπικό μέχρι δύο άτομα, των οποίων τις ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτει ο ΟΑΕΔ. Έτσι, θα δοθεί και κίνητρο προσλήψεων. Επίσης, επιθυμητό είναι οι νέοι παραγωγοί να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ για την αγορά του πάγιου εξοπλισμού τους μέχρι ενός ποσού, αναλόγως του είδους της δραστηριότητας και τα δύο-τρία πρώτα έτη να μην πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος, προκειμένου να αποσβέσουν αμέσως σε κάποιο βαθμό το κόστος δημιουργίας της επιχείρησής τους. Αυτά βεβαίως πρέπει να συνοδεύονται από αυστηρές επιθεωρήσεις από τα αρμόδια όργανα, ώστε να μην ξαναεμφανισθούν φαινόμενα καταχρήσεων. Έτσι, το κράτος θα στερηθεί πρόσκαιρα έσοδα αλλά θα τονωθεί το ηθικό των νέων εργατικών ανθρώπων και θα ανοίξει ο δρόμος για την ίδρυση νέων υγιών επιχειρήσεων παραγωγικού προσανατολισμού και για την ανάκαμψη της οικονομίας.  

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
5 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις