Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους
815 αναγνώστες
Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013
20:36

Στο χθεσινό φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Karfitsa που κυκλοφορεί στην Θεσσαλονίκη, φιλοξενήθηκε άρθρο μου με τίτλο "Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους".  Στη συνέχεια παραθέτω το παραπάνω άρθρο, το οποίο μπορείτε να δείτε και εδώ:issuu.com/plagakos/docs/karfitsa3 (Σελίδα 10)

 

Χάρη είναι αυτό που δεν αξίζουμε αλλά το έχουμε ανάγκη. Αυτός ο ορισμός της χάριτος προέρχεται από τη θεολογία αλλά στις ημέρες μας έχει πλήρη εφαρμογή στην οικονομία και ειδικά στις σχέσεις των προσώπων και επιχειρήσεων που βαρύνονται με δυσβάσταχτα ποσά χρεών προς τις τράπεζες.

Ο πρώτος και μεγαλύτερος οφειλέτης είναι η χώρα μας. Ζήτησε και πέτυχε μείωση του χρέους της (κούρεμα) και επειδή αδυνατεί να το εξοφλήσει ακόμη και μετά από πολλές δεκαετίες θα ζητήσει και νέα μείωση, αυτή τη φορά με καλύτερους όρους. Οι ξένοι δανειστές μας, μας θεωρούν ανάξιους αυτής της διευκόλυνσης αλλά αναγκάζονται να μας κάνουν τη «χάρη», επειδή καταλαβαίνουν ότι σε περίπτωση άτακτης χρεωκοπίας δεν θα εισπράξουν σχεδόν καθόλου χρήματα.

Το ίδιο συμβαίνει με τους συμπολίτες μας που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες. Οι τράπεζες επί πολλά έτη υποδαύλισαν τον άκρατο καταναλωτισμό και παρότρυναν όσους μπορούσαν να δανεισθούν, ακόμη και υπεράνω των δυνατοτήτων τους. Τώρα, αν και μειώθηκαν πολύ τα εισοδήματα των οφειλετών, τα χρέη προς τις τράπεζες είτε αυξάνονται είτε παραμένουν σταθερά. Πάντως δεν μειώνονται. Το «κούρεμα» που θέλει το Δημόσιο για τα δικά του χρέη και η γενναιόδωρη οικονομική ενίσχυση που έλαβαν οι τράπεζες από τα χρήματα που δόθηκαν για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, δεν είχε μέχρι τώρα καμία θετική επίπτωση στις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που οφείλουν π.χ. στεγαστικά δάνεια. Αυτό δεν είναι ηθικό, διότι το Δημόσιο και οι τράπεζες δεν υπάρχουν μόνο χάριν του εαυτού τους αλλά και χάριν των πολιτών.

Οι τράπεζες λειτουργούν και δραστηριοποιούνται εντός της κοινωνίας και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς αυτή. Πρέπει συνεπώς να υποστούν περικοπές ανάλογες με αυτές που υπέστησαν όλα τα μέλη της κοινωνίας. Όπως, δηλαδή μειώθηκαν τα εισοδήματα από τους μισθούς, τις συντάξεις και τα ενοίκια που εισπράττουν οι οικογένειες, έτσι πρέπει να μειωθούν και τα ποσά των τόκων και ενδεχομένως του κεφαλαίου που εισπράττουν οι τράπεζες από τις οικογένειες των συμπολιτών μας. Επιπλέον, οι τράπεζες έκαναν εσφαλμένες επιχειρηματικές κινήσεις χορηγώντας δάνεια με ανοικονόμητο τρόπο. Υπήρξαν άφρονες δανειστές και πρέπει να πληρώσουν την αφροσύνη τους. Κάθε εσφαλμένη επιχειρηματική κίνηση έχει κόστος. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και με τον αλόγιστο δανεισμό. Όχι όμως μόνον εις βάρος του οφειλέτη αλλά και εις βάρος του δανειστή, διότι αυτός πρωτίστως ευθύνεται για τα δάνεια, τα οποία χορήγησε με υψηλό επιτόκιο και χωρίς να προβλέπει ότι θα έλθει η οικονομική κρίση. Αυτό εξ άλλου επιτάσσουν οι αρχές του οικονομικού φιλελευθερισμού, στον οποίο πιστεύουν. Εάν οι αρχές αυτές έχουν καθολική ισχύ πρέπει να ισχύουν και εις βάρος των οικονομικά ισχυρών και όχι μόνο των αδυνάτων.

Αξιολογήστε το άρθρο 
4 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις