Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ το θέμα εκδήλωσης - συζήτησης που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας
1313 αναγνώστες
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013
22:20

Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γιαννιτσών, πραγματοποιήθηκε  Ομιλία - Συζήτηση με θέμα: ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑΖΙΣΜΟΣ. Στην συνδιοργάνωση της εκδήλωσης μετείχε επίσημα η Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, μαζί με άλλους  φορείς της πόλεως και της περιοχής.

Το θέμα ανέπτυξε ο κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου (Δρ. Θεολογίας), Διευθυντής που περιοδικού ΣΥΝΑΞΗ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών και ο Υπεύθυνος Τύπου της Ιεράς  Μητροπόλεως, ο οποίος κατά την έναρξη της εκδήλωσης μετέφερε σε όλους τις ευχές του Μητροπολίτου και έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως στην διοργάνωση αυτή επαινέθηκε αλλά και κατακρίθηκε από ορισμένους. Κατηγορήθηκε η Μητρόπολη ότι προσπάθησε με τη συμμετοχή της να «αποσπάσει πιστοποιητικά πολιτικής ορθότητας» ή ότι μετέχει σε μία προσπάθεια στοχοποίησης συγκεκριμένης κομματικής ιδεολογίας. Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν αυτό το ζήτημα οφείλουμε να δηλώσουμε τα παρακάτω:

Η Εκκλησία είναι υπεράνω κομμάτων και κομματικών ιδεολογιών, από όπου και αν προέρχονται αυτές. Κανένας πραγματικός Χριστιανός δεν μπορεί να ταυτιστεί απόλυτα με κάποια κομματική ιδεολογία και να την θέσει υπεράνω της χριστιανικής του ιδιότητας, σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του.

Η Εκκλησία διατηρεί το απόλυτο δικαίωμα αλλά και το χρέος να διδάσκει στο λογικό ποίμνιό Της και προς όλες τις κατευθύνσεις την αλήθειά Της και να στηλιτεύει το ψέμα ή την πλάνη είτε αυτή προέρχεται από άλλη θρησκεία, είτε αυτή προέρχεται από αίρεση, είτε αυτή προέρχεται από κάποια φιλοσοφική, ιδεολογική, πολιτική κοσμοθεωρία. Αυτή είναι και η αιτία που κατά την είκοσι αιώνων ιστορία Της διώχθηκε άλλοτε από βασιλείς και αυτοκράτορες και άλλοτε από σοβιετικού τύπου ολοκληρωτικά καθεστώτα αριστερών ιδεολογιών. Διώχθηκε σκληρά επειδή και μόνη η παρουσία Της στον κόσμο αποτελεί «βάρος» και «έλεγχο» για όσους επέλεξαν να εγκαταλείψουν το ύδωρ της ζωής και να ανακαλύψουν δικό τους «συντετριμμένον φρέαρ» και να ποτίσουν -πολλές φορές δια της βίας- τους ανθρώπους από αυτό.

Κανένας πραγματικός Χριστιανός δεν μπορεί να ταυτίζεται με πολιτικές ιδεολογίες, οι οποίες περιέχουν θέσεις σαφώς αντίθετες με την πίστη του. Είτε όταν την προσβάλλουν ευθέως και την πολεμούν ποικιλότροπα όπως τα αθεϊστικά ολοκληρωτικά καθεστώτα του «υπαρκτού σοσιαλισμού», είτε όταν την υποσκάπουν με δολιότητα, υποβιβάζοντας το ανθρώπινο πρόσωπο με τον τρόπο που δίδαξε και δυστυχώς εφάρμοσε με τραγικές συνέπειες ο ναζισμός.

Και στις μέρες μας βλέπουμε να γίνεται η Εκκλησία του Χριστού άλλοτε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από δεξιόστροφες ιδεολογίες και άλλοτε προσφιλής στόχος επιθέσεων από πολιτικούς σχηματισμούς αριστερών πεποιθήσεων. Για τον λόγο αυτόν ακριβώς η τοπική Εκκλησία μετέχει σε αυτή την διοργάνωση. Ως Εγγυήτρια της αμερόληπτης αντιμετώπισης ενός ζητήματος που έχει γίνει δυστυχώς επίκαιρο στις μέρες μας. Που αποδεδειγμένα απασχολεί και προβληματίζει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο· όλους. Και αυτούς που από ακαδημαϊκό ενδιαφέρον θέλουν να γνωρίζουν την θέση της Εκκλησίας, ιδιαίτερα όμως αυτούς που ανήκουν στην Εκκλησία και ως συνειδητοί Χριστιανοί.

Ας μην ανησυχούν λοιπόν όσοι ανησυχήσανε. Αυτή η εκδήλωση δεν έχει σκοπό να δώσει ύποπτες πολιτικές κατευθύνσεις. Δεν προσπαθεί να στρέψει κανέναν αριστερά η δεξιά!

Στόχος και προσδοκία μας είναι να μας βοηθήσει να δούμε καθαρότερα την αλήθεια και να υψωθούμε ψηλότερα. Εκεί  που πραγματικά ανήκουμε όλοι.»

 

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο ομιλητής, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

- Υπάρχει στην Ορθόδοξη Εκκλησία άγιος που μαρτύρησε για την αντίστασή του στις θηριωδίες του ναζισμού. Πρόκειται για τον Άγιο Αλέξανδρο του Μονάχου (Αλέξανδρος Schmorell ). (Βλ. περισσότερα στη δνση: http://thriskeftika.blogspot.gr/2013/03/blog-post_4666.html).
- Για την Εκκλησία, η απόρριψη του ναζισμού ανήκει στα αυτονόητα. Ο υποβιβασμός του ανθρώπου, όπως διδάσκεται από τον ρατσισμό, αποτελεί ύβρι.
- Βασικά σημεία αναφοράς του ναζισμού είναι οι έννοιες της γης και του αίματος. Δηλαδή της αυτοχθονίας και της φυλετικής καταγωγής. Ο Χριστιανός όμως καλείται να τα ξεπεράσει και τα δύο. Τέτοιο παράδειγμα είναι ο Αβραάμ, ο οποίος κλήθηκε από τον Θεό να εγκαταλείψει γη και συγγενείς προκειμένου να αναδειχθεί υπόδειγμα πίστεως και γενάρχη του λαού του Θεού. Μία ακόμη μεγαλύτερη ξενιτεία όμως, πραγματοποιήθηκε στο πρόσωπο του Χριστού.
- Υπάρχουν κληρικοί στην ιστορία της πατρίδος μας που υπερασπίστηκαν ενώπιον του ναζισμού διωκόμενους με ρατσιαστικά κριτήρια συμπατριώτες τους. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ζακύνθου κυρός Χρυσόστομος, όταν του ζητήθηκε κατάλογος των Εβραίων από τους ναζί, προσέθεσε σε αυτόν και το δικό του όνομα. Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός επίσης, την περίοδο της κατοχής, έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Χίτλερ ενάντια στις θηριωδίες των ναζί και ολοκαυτώματος βρισκόταν σε εξέλιξη.
- Έκλεισε μάλιστα με μία φράση που συνήθιζε να λέει η γιαγιά του -η οποία υπήρξε πολλές φορές πρόσφυγας και μετανάστης- που αποκαλύπτει την βιωματική σχέση ενός πραγματικού Χριστιανού με την έννοια της χριστιανικής αγάπης προς όλους: «Ζητιάνο μη διώξεις ποτέ! Μπορεί να είναι ο Χριστός μεταμορφωμένος.»

Ακολούθησε συζήτηση με μεγάλη συμμετοχή και διάρκεια στην κατάμεστη αίθουσα.

Στιγμιότυπο από την κυριακάτικη ομιλία του κου Παπαθανασίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Γιαννιτσών

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
4 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις