Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Ψωμί εισαγωγής;
750 αναγνώστες
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013
23:03

Πριν από λίγες ώρες δημοσιεύτηκε στο γνωστό blog taxalia.blogspot.com το παρακάτω άρθρο μου με τίτλο "Ψωμί Εισαγωγής;", το οποίο μπορείτε να δείτε και εδώ: www.taxalia.blogspot.com/2013/04/blog-post_8423.html

Ψωμί Εισαγωγής;

Πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Ανάπτυξης έλαβε την πρωτοβουλία, όπως ίσως πολλοί αναγνώστες του κειμένου αυτού θα έχουν ήδη πληροφορηθεί, να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση υπέρ της πώλησης προψημένου ψωμιού και γενικώς αρτοσκευασμάτων στα σούπερ μάρκετ. Ο ίδιος δήλωσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι πρόκειται για απαίτηση της τρόικας με σκοπό την απελευθέρωση της αγοράς και σε αυτό τον τομέα.
Οι πρώτοι που θίγονται από αυτό το μέτρο, όταν υλοποιηθεί, είναι οι αρτοποιοί και οι ιδιοκτήτες πρατηρίων άρτου και συναφών ειδών, διότι πλέον πολλοί θα αγοράζουν ζεστό ψωμί από το σούπερ μάρκετ και όχι από το φούρνο. Οι δεύτεροι που θίγονται είναι οι αγρότες που καλλιεργούν σιτάρι, διότι στα σούπερ μάρκετ εδώ και πολλά χρόνια στον τομέα των συσκευασμένων τροφίμων πωλούνται κυρίως εισαγόμενα παρά ελληνικά προϊόντα. Το ίδιο θα γίνει σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια και με το ψωμί. Οι τρίτοι που θίγονται, έστω και δευτερευόντως είναι οι ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων (παντοπωλεία, μίνι μάρκετ), διότι με τη μεταφορά των αρτοσκευασμάτων στα σούπερ μάρκετ θα επισφραγισθεί για ακόμη μία φορά η παντοδυναμία τους έναντι των μικρών καταστημάτων.
Η πρωτοβουλία αυτή, αν και υποτίθεται ότι θα συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη μέσω της μείωσης του κόστους διαβίωσης των οικογενειών που πλέον θα μπορούν να αγοράζουν φθηνότερο ψωμί από τα σούπερ μάρκετ, στην πραγματικότητα θα έχει αρνητικές συνέπειες. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ θα εισάγουν μεγάλες ποσότητες προψημένων αρτοσκευασμάτων από χώρες με υψηλή παραγωγή σιτηρών και χαμηλό εργατικό κόστος. Αυτό είναι τεχνικά εφικτό και θα είναι οικονομικά πιο συμφέρον για τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ να παραγγέλλουν και να εισάγουν χιλιάδες ψωμιά καθημερινά από τις γειτονικές χώρες (π.χ. Βουλγαρία, Τουρκία) από το να αγοράζουν τα προψημένα προϊόντα τους από ελληνικούς φούρνους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας. Άλλωστε, τα περισσότερα τρόφιμα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ είναι εισαγόμενα. Όπως πωλούνται εισαγόμενα όσπρια, ζυμαρικά, αλλαντικά, τυροκομικά και κονσέρβες θαλασσινών, έτσι θα πωλούνται και εισαγόμενα ψωμιά.
Αυτή η πρωτοβουλία συνεχίζει την αποσάθρωση του ελληνικού παραγωγικού ιστού με τις συνεχόμενες εισαγωγές ακόμη και βασικών αγαθών από χώρες χαμηλού κόστους και υπονομεύει την προσπάθεια να ξαναδημιουργηθεί αξιόλογη παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ασφαλώς και τώρα η χώρα μας εισάγει σιτηρά, διότι δεν είναι αυτάρκης όμως από την εισαγωγή της πρώτης ύλης μέχρι την εισαγωγή του τελικού προϊόντος υπάρχει μεγάλη απόσταση. Το πλήγμα θα είναι διπλό: τόσο στην παραγωγή όσο και στη μεταποίηση. Και οι καλλιεργητές σιτηρών ενδέχεται να αποθαρρυνθούν και να εγκαταλείψουν τη συγκεκριμένη καλλιέργεια και η δουλειά των αρτοποιών θα μειωθεί με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διατήρηση των καταστημάτων τους. Φυσικά η αυτάρκεια της χώρας μας σε σιτηρά, δηλαδή στο πιο βασικό είδος διατροφής, η οποία ούτως ή άλλωστε δεν υπήρχε, τώρα γίνεται πιο μακρινό όνειρο.

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
3 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις