Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Συνέντευξη τοιυ βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σάββα Αναστασιάδη στην εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ"
919 αναγνώστες
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013
18:19

Στο προσεχές φύλλο της εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ", που κυκλοφορεί εντός των επόμενων ημερών, φιλοξενείται συνέντευξη του Σάββα Αναστασιάδη, βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., την οποία μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια.

Συνέντευξη: Κώστας Πλαγάκος

 

Με την τρικομματική κυβέρνηση η πολιτική κατάσταση σταθεροποιήθηκε σε ορισμένο βαθμό αλλά αφενός η ανεργία αυξάνεται και αφετέρου στην κοινωνία δεν επανέρχεται η αισιοδοξία. Τελικά μήπως ήταν λάθος οι εκτιμήσεις των τριών κομμάτων για τις δυνατότητες της κυβέρνησης, τα αποτελέσματα των οικονομικών μέτρων και τις αντιδράσεις της κοινωνίας;
Στους δέκα περίπου μήνες που μεσολάβησαν από τις εκλογές του Ιουνίου, αν σκεφτείτε που βρισκόμασταν, θα διαπιστώσετε ότι έγιναν πολλά σημαντικά βήματα κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η χώρα ήταν παραλυμένη, ενώ καθημερινά δημοσιεύματα του εγχώριου και ξένου τύπου έκαναν αναφορά στην δυνατότητα της Χώρας να παραμείνει στο Ευρώ. Πολλοί θεωρούσαν ότι η τρικομματική κυβέρνηση σωτηρίας δεν θα άντεχε. Όμως άντεξε, και έχει και προοπτική τετραετίας. Ο Πρωθυπουργός άλλαξε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η χώρα απέκτησε ξανά την αξιοπιστία της. Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, εξασφαλίσαμε τα κεφάλαια για το τραπεζικό σύστημα, για να υπάρξει ρευστότητα. Τον δε Μάρτιο στο ισοζύγιο απασχόλησης στη χώρα μας σημειώθηκε ανατροπή. Για πρώτη φορά οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα είναι περισσότερες από τις απολύσεις κατά πολλές χιλιάδες. Έγιναν 22.000 περίπου απολύσεις και 37.000 περίπου προσλήψεις.
Σε ποιόν τομέα μπορούμε να περιμένουμε βελτίωση;
Στις επενδύσεις. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Ήδη η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας μέρα με τη μέρα βελτιώνεται. Υπάρχει πολιτική σταθερότητα , ενώ βήμα- βήμα με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση γίνεται ελκυστικό και το επενδυτικό περιβάλλον.
Τους τελευταίους μήνες επικρατεί μία αβεβαιότητα σχετικά με τη μείωση του προσωπικού του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τον τρόπο που θα γίνει. Τελικά, τι πρέπει να περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι;
Δεν χωράει αμφιβολία ότι χρειαζόμαστε μικρότερο και αποτελεσματικότερο Δημόσιο τομέα. Απαιτείται δηλαδή βαθειά τομή και μεταρρύθμιση στη δομή της Δημόσιας Διοίκησης που ήδη έχει ξεκινήσει.
Οι επίορκοι υπάλληλοι θα οδηγηθούν εκτός Δημοσίου, και αφορά όσους καταδικάστηκαν για ποινικά αδικήματα ή για πειθαρχικά παραπτώματα. Αυτό ήταν η απαίτηση της κοινωνίας εδώ και χρόνια, ενώ το σημαντικό είναι ότι στη θέση τους θα προσληφθούν άνθρωποι που ήδη πέρασαν ή θα περάσουν με αξιοκρατικά κριτήρια μέσω ΑΣΕΠ.
Είναι άραγε πιθανό να εξοργιστεί η Τρόικα με την έλλειψη προόδου στο θέμα αυτό και να επιβάλλει τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων;
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, η συμφωνία με την Τρόϊκα έκλεισε για την καταβολή της επόμενης δόσης, και άνοιξε ο δρόμος για την καταβολή της επόμενης δόσης του Μαΐου.
Τελευταία γίνεται λόγος για νέα πρόταση νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Θα αλλάξει ο υπάρχων νόμος και θα εισαχθούν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους υπερχρεωμένους οφειλέτες;
Ναι θα υπάρξουν διευκολύνσεις και ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ειδικά για τα χαμηλά εισοδήματα πολύ σύντομα, όπως άλλωστε το έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός.
Ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας θεωρεί ότι οι τράπεζες έλαβαν πολλά από τα χρήματα που δόθηκαν για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας αλλά δεν προσφέρουν ανάλογο αντάλλαγμα στην ελληνική κοινωνία, δηλαδή ότι τα θέλουν όλα δικά τους. Έχουν άδικο όσοι το πιστεύουν αυτό;
Και γι αυτό το θέμα έγινε πολύ συζήτηση, χωρίς τις περισσότερες φορές τη σωστή προσέγγιση. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το τραπεζικό σύστημα να ανακεφαλαιοποιηθεί το ταχύτερο, καθώς τα χρήματα εξασφαλίστηκαν, γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον του τόπου. Μόνον έτσι θα υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και διασφάλιση των Καταθέσεων. Το σταθερό τραπεζικό σύστημα είναι παράγοντας ανάπτυξης.
Δεν φοβάστε ότι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα δυσαρεστήσει ένα τμήμα των πιο εύπορων ψηφοφόρων του κόμματός σας, το οποίο επί του παρόντος είναι το μεγαλύτερο αστικό κόμμα;
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ενιαίο φόρο ακινήτων για να είναι μικρότερος και πιο δίκαιος. Με τον νέο φόρο θα πληρώνει ο καθένας ανάλογα με το ύψος της περιουσίας του. Δεν μπορούσε βέβαια να εφαρμοστεί από φέτος, καθώς είναι μεταβατική χρονιά.
Πολύς λόγος γίνεται για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, το οποίο αναμένεται να φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη. Πώς θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο να απορροφηθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ, όπως απορροφούνταν μέχρι τώρα τα χρήματα των όλων προηγούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, δηλαδή αποσπασματικά και με τρόπο που δεν άφησε πολλά πράγματα στη χώρα;
Έχετε δίκιο, τα προηγούμενα χρόνια χάθηκαν πολλές ευκαιρίες σχετικά με την απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Γι αυτό το Υπουργείο Ανάπτυξης με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, για να διευκολύνει όσους θέλουν να συμμετέχουν, περιόρισε κατά το 60% τον όγκο των απαιτούμενων υπογραφών για το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ μείωσε αισθητά και τον χρόνο και το κόστος των απαλλοτριώσεων που αποτελούν πρωταρχικά ζητήματα για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Ενώ για την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, ο πρωθυπουργός έχει αποστείλει φάκελο με συγκεκριμένες οδηγίες σε κάθε υπουργείο. Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμη πρόβλημα απορρόφησης των κοινοτικών πόρων. Γίνονται μεγάλες παρεμβάσεις και προσπάθειες για καλύτερη αξιοποίηση.
Μετά από τις διαπραγματεύσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, θα εισρεύσουν στην χώρα, ως το 2020 συνολικά 36 δις ευρώ.
Θα θέλατε να αναφερθείτε στο κοινοβουλευτικό σας έργο σε σχέση με το Δήμο Χαλκηδόνος;
Κοιτάξτε τα προβλήματα στον Δήμο Χαλκηδόνος όπως και σε όλη την Β΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης είναι πολλά. Επικοινωνώ πολύ συχνά με τους κατοίκους της περιοχής, γνωρίζω για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να βοηθήσω. Έγιναν πολλές παρεμβάσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού μου έργου για να βοηθήσω την περιοχή και πιστεύω ότι σε κάποια δόθηκαν οριστικές λύσεις. Βέβαια αυτό θα πρέπει να το πουν οι ίδιοι οι άνθρωποι που με εμπιστεύτηκαν, ξέρετε δεν μιλώ ποτέ για τον εαυτό μου, νιώθω άβολα.
Υπάρχει περίπτωση να μεταβείτε από τον κεντρικό πολιτικό στίβο στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Ασχολήθηκα με την πολιτική διότι είμαι άνθρωπος της προσφοράς. Χαίρομαι όταν βοηθάω τους ανθρώπους που μου το ζητούν περισσότερο από αυτούς. Πέρασα από την αυτοδιοίκηση και θυμάμαι μόνο όμορφες και δημιουργικές στιγμές. Πιστεύω ότι σημασία έχει να είμαι αποτελεσματικός και χρήσιμος για τον τόπο μου από όποια θέση και αν τον υπηρετώ.
Η Κεντρική πολιτική σκηνή έχει την γοητεία και την ευθύνη της.
Και μια ερώτηση τοπικού για εσάς και ταυτόχρονα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος: Η Κορώνεια θα ξαναγίνει αληθινή λίμνη;
Η περίπτωση της Κορώνειας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναποτελεσματικότητας και της δυσλειτουργίας του κράτους. Τα έργα συνεχίζονται με ρυθμούς και βήματα χελώνας. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά.

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
5 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις