Πλαγάκος Κώστας - Κουφάλια
Οποιοσδήποτε τοπικός φορέας ή ιδιώτης επιθυμεί να προβάλλει κάποια δραστηριότητά του, ή κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, στο blog: http://koufalia.capitalblogs.gr δεν έχει παρά να μας ενημερώσει σχετικά στο Τηλ.&Fax:2391053356 ή στο mail: plagakos@yahoo.gr
Λίγα λόγια για εμένα
Ελεύθερος Επαγγελματίας (Οικονομολόγος-Λογιστής) στην πόλη των Κουφαλίων. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κουφαλίων αρχικά (2007-2010) και Χαλκηδόνος στη συνέχεια (2011-2014). Ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία - αρθρογραφία εξέδιδα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2013 την τοπική εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ". Έτος γέννησης 1978.
Σύνδεσμοι
·Δείτε όλα τα φύλλα της τοπικής εφημερίδας "ΕΝΟΤΗΤΑ" εδώ
·Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 26/10/2008)
·Σκέψεις για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών και τις σχέσεις τους με το ελληνικό δημόσιο ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 30/04/2011)
·Καταστροφική για την εθνική μας οικονομία ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 15/05/2011)
·"Συμπαραστάτης του δημότη": Ευρύτερες συναινέσεις ή μονοκομματικές επιλογές;
·Προς αναζήτηση νέας ιδεολογίας
·Τα αίτια ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών κομμάτων και το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους
·Ηθικά και οικονομικά επιλήψιμη η απόφαση για συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το ήμισυ του εισοδήματος μας
·Η ανάγκη για μια νέα Σεισάχθεια
·Απόκτηση οικονομικής παιδείας για την αποφυγή νέας χρεοκοπίας
·Οικονομικός κύκλος ή αλλαγή κατηγορίας
·Ανάγκη,μέλλον και ηθική ("Karfitsa" 24/11/2012)
·Κατάργηση των κομματικών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ("Karfitsa" 16/02/2013)
·Οι τράπεζες θα πρέπει, και αυτές, να πληρώσουν την αφροσύνη τους ("Karfitsa" 02/03/2013)
·Ψωμί εισαγωγής;
·Ανασφάλιστη εργασία και...υποκρισία


Άρθρο για τον Διαδικτυακό Εκφοβισμό
1693 αναγνώστες
Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013
18:41

Cyber BULLYING (Διαδικτυακός Εκφοβισμός)

Της Ευαγγελίας Γαζιάλη – Δορούκα, ιδιοκτήτριας του Κέντρου Πληροφορικής Net Line στα Κουφάλια

Με τον όρο Cyber Bullying αναφερόμαστε στον εκφοβισμό με τη χρήση ψηφιακών συσκευών κυρίως του ηλεκτρονικού υπολογιστή και των κινητών τηλεφώνων, όπου εμπλέκονται ανήλικοι κυρίως μαθητές και μπορεί να γίνεται ενδοσχολικά ή εξωσχολικά. Αν έστω και ένα μέλος, θύτης ή θύμα είναι ενήλικας τότε αναφερόμαστε στον όρο παρενόχληση, θέμα, που προς το παρόν δεν θα μας απασχολήσει.
Η μέθοδος που συνήθως ακολουθήται από τους δράστες για να εκφοβίσουν το θύμα είναι:
• Επαναλαμβανόμενη αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων e-mails ή μηνύματος μέσω κινητού τηλεφώνου με προσβλητικό ή τρομοκρατικό περιεχόμενο
• δημοσίευση προσβλητικών, ρατσιστικών σχολίων σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης
• Ανάρτηση προσωπικών πληροφοριών, φωτογραφιών, βιντεοσκοπημένο περιεχόμενο στo διαδίκτυο
• Δημιουργία ψεύτικου προφίλ με στοιχεία του θύματος ώστε να παραπλανήσουν άλλους για την εικόνα του θύματος
Οι μαθητές που στοχοποιούνται ευκολότερα είναι άτομα που ξεχωρίζουν είτε εμφανισιακά είτε πνευματικά ή διακρίνονται για κάποια επίδοσή τους.
Τα άτομα που εμπλέκονται μπορεί να έχουν το ρόλο του θύτη, του θύματος ή του παρατηρητή.
Ο μαθητής ως θύτης: θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο σε μια ομάδα και χαρακτηρίζεται από ανευθυνότητα και επιπολαιότητα. Δεν τον ενδιαφέρει για τον πόνο, κυρίως ψυχολογικό, που θα προκαλέσει στο θύμα και διασκεδάζει βλέποντας το θύμα να υποφέρει. Ενδέχεται να εμπλέξει και άλλα άτομα ως «εκφοβιστές» προκειμένου να αποκτήσει οπαδούς.
Ο μαθητής ως θύμα: είναι συνήθως εσωστρεφής χαρακτήρας, δεν υπερασπίζονται τον εαυτό τους, αποσύρονται κλαίγοντας, είναι αγχώδης και έχουν μια παθητική στάση στα γεγονότα.
Ο μαθητής ως παρατηρητής: είναι το τρίτο πρόσωπο που παρακολουθεί τα γεγονότα αλλά συνήθως δεν αντιδρά, είτε, διότι δεν θέλει να εμπλακεί είτε γιατί φοβάται τα αντίποινα.
Ένα θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού ταλαιπωρείται και επιβαρύνεται ψυχικά γι’ αυτό χρειάζεται ανθρώπους δίπλα του να το πιστέψουν και να το στηρίξουν δεδομένου ότι τα όσα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθούν μόνιμα και εξακολουθούν να το ταλαιπωρούν ακόμη και όταν αυτό το φαινόμενο τυπικά λήξει.
Προκειμένου να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τέτοιου είδους απειλές θα πρέπει όλοι οι γονείς να συζητάμε με τα παιδιά μας να τους ρωτάμε αν γενικά έχει πέσει στη αντίληψή τους κάτι παρόμοιο που να αφορά όχι απαραίτητα τους ίδιους αλλά ίσως κάποιο φίλο ή συμμαθητή τους , να ζητάμε τη γνώμη τους για τέτοιου είδους συμπεριφορές ώστε να διαπιστώσουμε έγκαιρα αν το παιδί μας εμπλέκεται σε τέτοιες καταστάσεις ως θύτης, θύμα ή παρατηρητής, προκειμένου να το βοηθήσουμε να βγει από μια τέτοια κατάσταση. Κυρίως, όμως, οι γονείς θα πρέπει να προσπαθήσουν όσο είναι δυνατόν να εκπαιδευτούν ψηφιακά ώστε να μπορούν να παρακολουθούν διακριτικά τα προφίλ των παιδιών τους στους διάφορους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπου συνήθως αναπτύσσονται τέτοιου είδους φαινόμενα.
Αν υποπέσει στην αντίληψή μας ότι το παιδί μας απειλείται ή εκφοβίζεται μπορούμε να επικοινωνήσουμε στη γραμμή βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου “ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ” τηλέφωνο χωρίς χρέωση 800 11 800 15 ή στο email: help@saferinternet.gr

Αξιολογήστε το άρθρο 
5 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Το παρόν blog δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 προκειμένου να αναρτώ σε αυτό τη δραστηριότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος καθώς και σκέψεις μου αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας αλλά και εργασίες μου αναφορικά με την ιστορία του τόπου μας. Σύντομα δόθηκε βήμα και στους φορείς του τόπου μας αλλά και σε ιδιώτες και εμπλουτίστηκε έτσι η θεματολογία του. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωσή του γίνεται σε ερασιτεχνική βάση (όποτε δηλαδή υπάρχει χρόνος) και δε στοχεύω στην συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη όλης της ειδησεογραφίας του Δήμου μας ούτε και στο κυνήγι της επισκεψιμότητας...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις